Reţeta unui preparat delicios. Cum faci salata de păstăi perfectă, cât o fierbi ca să nu se facă piure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salata de păstăi, un preparat delicios FOTO bucate-aromate.ro

Un preparat sănătos, gustos şi simplu este salata de fasole verde păstăi. Poate fi consumată ca garnitură la friptură sau ca mâncare de post.

Fasolea verde este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce organismului. Are un conţinut bogat de proteine şi fibre, o serie bogată de vitamine, atât liposolubile cât şi hidrosolubile (vitamina A, provitamina A (beta caroten), gama din complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina K), minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru, chiar şi fosfor etc.) şi acizi graşi omega 3. 

Păstăile de fasole verde au rol diuretic, previn retenţia de apă şi facilitează eliminarea toxinelor, fiind mai uşor de digerat. Au puţine calorii (doar 31 kcal per 100gr) şi un conţinut relevant de fibre alimentare (3,4 gr în 100 gr de fasole). Drept urmare, această leguma este un aliment optim pentru pierderea în greutate, dar şi pentru o mai bună digestie. 

Reţeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). O redăm mai jos. 

Ingrediente:

500 g fasole păstăi (tinere!)

 sare, la poftă

2 linguri untdelemn

 2 linguri oţet bun

 1 legătură mărar

 2 căpăţâni usturoi (sau mai puţin, dacă nu vă place un gust agresiv) 

 1 pahar iaurt (în post nu se mai pune, dar tot bună rămâne).

Mod de preparare:

Se grijeşte fasolea, se taie bucăţi de 3-5 cm, se pune la fiert. Se toacă usturoiul pastă, se freacă cu ulei, sare, iaurt şi oţet. Se toacă mărarul. Se scurge fasolea, se amestecă într-un vas de salată cu sosul de mai sus, se presară mărar.

Taină: Fasolea nu se fierbe să se deşire (că se face piure când o amestecaţi) şi se ia de pe foc cu puţin înainte să se-nmoaie de tot.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Săptămână decisivă pentru Donbas. Rusia îşi intensifică bombardamentele

Capcanele impozitării drastice a pensiilor speciale

Mai multe pentru tine:
Cum a avertizat-o Prințul Philip pe Kate Middleton chiar înainte să moară. Vorbele bunicului Prințului William au cutremurat-o pe Prințesă
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Rezultatele autopsiei în cazul Sarei, fetița de doi ani care a murit pe scaunul stomatologului, arată probleme grave. Se schimbă datele problemei
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Horoscop săptămâna 14-20 noiembrie. Berbecii se confruntă cu pierderi financiare și tensiuni în relații
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Primele imagini cu fiica, Nidia, la priveghiul tatălui ei. Alexandra Velniciuc, nelipsită de lângă sicriul lui Horia Moculescu! Ce mesaj a transmis Mariana?