Reţeta delicioasei ciorbe de urzici. Paşii gătirii preparatului ieftin şi sănătos
0Primăvara românească e semnalizată nu doar de ghiocei, ci şi de buruienile care năpădesc pieţele: ştevie, lobodă şi urzici, obişnuia să spună Radu Anton Roman, regretatul gastronom. Reţeta unei delicioase şi vitaminizante ciorbe de urzici o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
0,5 kg urzici
1 ceapă
1 căpăţănă mică de usturoi
1 lingură orez
200 ml iaurt (fără, dacă e post!)
1 l borş
leuştean, piper, sare
1 linguriţă de hrean ras
1 ou (tot fără, dacă e post)
Mod de preparare:
Se spală bine urzicile, se îndepărtează tulpinile mai groase, se opăresc, se toacă. Se taie ceapa mărunt. Se pune totul la fiert în 2 l apă clocotită. Se toacă usturoiul. După 30 minute se adaugă orezul. Se bate iaurtul cu ou, zeama din ciorbă şi usturoi pisat. După ce orezul a fiert un sfert de oră, se pune borşul cu hrean. Se toacă leuşteanul. Dacă a fiert şi borşul 5 minute, se drege ciorba cu iaurtul bătut, câteva clocote, se ia de pe foc . Se presară leuştean.
Gazetar, pescar sportiv şi scriitor
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).