Cea mai gustoasă plăcintă creaţă. Ce pui în aluat ca să iasă fraged, cu ce se glazurează şi cât se ţine la cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plăcinta creaţă se găteşte doar de către gospodinele din Bărăgan. Cu ingrediente puţine, dar cu îndemânare la întins foi subţiri, desertul este delicios. Reţeta preparatului gustos o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Aluat: 

1 kg făină 

4 linguri untură + 1 lingură pentru uns tava

Umplutura: 

500 g brânză telemea 

 10 ouă 

Glazura: 

1 ceaşcă lapte bătut 

1 ou 

 Din apă şi făină se face un aluat care se poate întinde foi. Se împarte aluatul în 4 bulgări şi se întind 4 foicele. În mijlocul fiecărei foicele se pune o lingură de untură. Se împătureşte fiecare foicică ca o scrisorică şi se întinde iar, cât tava. Brânza se rade şi se freacă cu ouă. Umplutura se împarte şi se întinde pe cele patru foi. Fiecare foaie se împătureşte şi încreţeşte. Se unge tava, se potrivesc plăcintele. Laptele prins şi oul se bat şi se toarnă peste plăcinte. Se lasă în cuptor 30 de minute să se rumenească.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Mai multe pentru tine:
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Soacră mare la 92 de ani! Actrița Joan Collins și-a condus unicul fiu la altar
Atac homofob filmat la Tulcea: un adolescent a fost agresat și umilit în public de membri ai unui grup radical care se autointitulează „Mișcarea Unității Naționale”
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Probă prelevată de pe mâna unei asistente medicale de la Spitalul pentru copii "Sf Maria", pozitivă la bacteria Serratia marcescens
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Cod roșu de ploi torențiale în București. La ce oră începe potopul, potrivit meteorologilor
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie