Ce contraindicaţii au caisele, fructele care elimină toxinele. De ce trebuie evitate cele uscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caisele, sursă importantă de vitamine FOTO agrointel.ro

Sursă importantă de vitamine, caisele pot îmbunătăţi sănătatea cardiacă şi bolile respiratorii, fortifică sistemul osos şi menţin echilibrul electrolitic în organism.  Nu sunt recomandate diabeticilor şi nici celor cu stomacul sensibil.

Delicioase în stare proaspătă, caisele pot fi introduse şi în reţete sănătoase, potrivite pentru sezonul cald. Caisele ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat stările depresive, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor. Conform unor studii, betacarotenul pe care îl au caisele scade nivelul de colesterol din sânge şi protejează inima.

Acestea conţin potasiu, fosfor, calciu, riboflavina, fier, vitamina A, magneziu, zinc, betacaroten şi vitamina C, dar şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină. Cu toate acestea, nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi celor care au probleme cu stomacul.

„În general nu există riscuri asociate cu consumul de caise, cu excepţia unor alergii pe care le pot avea unele persoane. Există, însă, preocupări cu privire la sănătatea caiselor uscate. La uscarea fructelor se folosesc sulfiţi iar aceştia pot induce atacuri de astm. De aceea, în scop medicinal, trebuie folosite caisele proaspete în locul celor uscate. Persoanele care au un stomac sensibil le pot consuma cu moderaţie, curăţate de coajă”,  explică Marian Grigore, apifitoterapeut.

Ideale petnru copii

În ceea ce priveşte beneficiile şi proprietăţile caiselor putem spune că ele sunt ideale pentru copii, deoarece ajută la creşterea oaselor, ţesuturilor şi a sistemul nervos. Sunt laxative şi combat problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipaţia (şi chiar are capacitatea de a reduce inflamaţia intestinelor), precum şi problemele de retenţie a lichidelor deoarece sunt diuretice naturale. “Caisele fac parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului şi prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării”, spune apifitoterapeutul.

Asigură sănătatea inimii

„Fibrele conţinute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi are uşor efect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipaţia cronică, precum şi apariţia ulcerului.Conţinutul crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de colesterol rău din sânge şi protejează astfel inima, vitamina A menţine o vedere bună şi puterile sale antioxidante protejează de acţiunea radicalilor liberi care pot afecta ţesuturile şi celulele corpului”, explică Marina Grigore.

Caisele consumate în mod frecvent ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor din organism.

Mineralele şi vitaminele sunt, de asemenea, indicate în protecţia şi îmbunătăţirea sănătăţii ochilor, iar vitamina C conţinută de caise întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de infecţii şi viroze respiratorii.

Caisele conţin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcţionare a sistemului cardiovascular.

Vă mai recomandăm şi:

Prognoza meteo: Canicula face ravagii în România. Unde se schimbă vremea radical

Un medic explică sincer reclamele de la TV la suplimente alimentare. „Nu ştiu de ce ai vrea să-ţi protejezi ficatul. Cine-l atacă?”