Secretele celei mai dulci şi aromate Tămâioase, de Pietroasele-Buzău VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: I. Bunilă

Staţiunea viticolă Pietroasele, din judeţul Buzău, este sursa unor foarte apreciate vinuri de pe piaţa românească, şi nu numai. “Tămâioasa de Pietroasele” este regina licorilor produse în unitatea de cercetare a Universităţii de Ştiinţe Agronomice Bucureşti, fiind catalogat drept cel mai aromat sortiment din clasa Tămâioasei româneşti.

”Staţiunea are create două clone de Tămâioasă Românească, 36 Pietroasele şi 5 Pietroasele, sunt clone care sunt specifice pentru această zonă şi nu numai. Se caracterizează prin calitate şi aromă intensă”, precizează Alina Donici, director cercetare în cadrul Staţiunii Pietroasele, Buzău. Zona face parte din arealul Dealu Mare, cea mai însorită de pe teritoriul României şi recunoscută unanim ca patria vinului românesc. 

   

Inclusiv configuraţia solului se înscrie pe lista cu micile secrete care stau la baza obţinerii celui mai aromat vin, cel de Pietroasele, spun viticultorii din zonă. 

Dealurile de la Curbura Carpaţilor sunt expuse la soare de dimineaţă şi până la apus, iar calcarul din sol, înfierbântat în timpul zilei, degajă căldură şi noaptea.

Un alt secret constă în răgazul oferit strugurilor: ciorchinii trebuie să fie ţinuţi cât mai mult pe butuc, pentru că atunci ies boabele mai dulci şi mai aromate. 

”Pentru vinurile dulci, avem nevoie de o concentraţie mai mare de zaharuri, în funcţie de ce ne dorim, între 230 - 260, până la 280 de grame de zahăr per litru must. Concentraţiile de zaharuri diferă şi crama stabilieşte exact care este concentraţia pentru a obţine cele mai bune vinuri”, explică Alina Donici (foto jos), director cercetare la Staţiunea Viticolă Pietroasele.

Strugurii trebuie culeşi în funcţie de obiectivele cramei, spune specialista staţiunii de cercetare în viticultură. ”Crama dirijează cumva începutul recoltatului. Pentru obţinerea vinurilor spumante, avem nevoie de o concentraţie săzută de zahăr şi dn acest considerent sunt crame care încep mai devreme recoltatul strugurilor pentru a obţine baza pentru spumante”, spune Alina Donici.

În perioada de maturare a strugurilor, specialiştii laboratorului din cadrul Staţiunii fac săptămânal anumite determinări în ce priveşte conţinutul de zaharuri şi aciditate, şi PH-ul mustului, considerate elemente importante în definirea momentului recoltării. 

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Mai multe pentru tine:
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Nu-l iartă nici după moarte?! Mariana Moculescu refuză să meargă la înmormântarea fostului soț! Unde și când va fi înmormântat maestrul?
„M-a lovit atât de puternic”! Celebra vedetă face dezvăluiri cutremurătoare la 53 de ani
Ce i-a provocat unei jurnaliste cancer intestinal la 44 de ani? Nu fuma, nu bea și avea o greutate normală
Gestul șocant al Marianei Moculescu față de Horia Moculescu, chiar când acesta se afla pe patul de moarte: „Solicit să fie interzis!”
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €