Cum au ajuns bucureştenii din patru sectoare să rămână fără apă caldă. Primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, aruncă vina pe Consiliul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureştenii din mai multe sectoare ale Capitalei au rămas fără apă caldă câteva zile FOTO Arhivă

Timp de câteva zile, bucureştenii din patru sectoare nu au avut apă caldă, după ce Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către Electrocentrale Bucureşti (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Deşi reprezentanţii Elcen susţin că situaţia a apărut din cauza datoriilor uriaşe ale RADET-ului, primarul general al Capitalei nu este de acord cu acest lucru. Între timp, RADET spune că problema s-a remediat.

În ultimele zile, bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 s-au plâns că, deşi plătesc facturile lună de lună, în loc să aibă apă caldă ca până acum, la robinet curge apă rece. Această situaţie a apărut după ce Distigaz a redus cantitatea de gaz pe care o livra în mod obişnuit către Elcen, din cauza unei datorii pe care Electrocentrala Bucureşti a acumulat-o de-a lungul timpului.

„RADET Bucureşti achită cu mare întârziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.20014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenţa unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie-septembrie, ELCEN  a livrat şi facturat energie termică, inclusiv dobânzi de întârziere, în valoare de 799, 851 milioane lei, iar încasările aferente aceleiaşi perioade sunt de 539,832 milioane de lei (cu un grad de încasare de 67,49%)“, susţin reprezentanţii Electrocentralei Bucureşti.

Oprescu răspunde: Primăria şi-a plătit datoria

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că Primăria Municipiului Bucureşti şi RADET au achitat în totalitate agentul termic furnizat de Elcen. „Pentru cantităţile de energie termică cumpărate de la Electrocentrale Bucureşti SA, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie – septembrie 2014, RADET Bucureşti şi Primăria Municipiului Bucureşti au achitat din încasări directe şi respectiv din subvenţii acordate de Primăria Municipiului Bucureşti, suma totală de 677.580.571 lei, faţă de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menţionate, în valoare de 609.907.040 lei, ceea ce înseamnă că a fost plătită în totalitate cantitatea de agent termic achiziţionată de la Electrocentrale Bucureşti“, susţine primarul general al Capitalei.

De asemenea, primarul general al Capitalei a ţinut să precizeze că în aceste condiţii nu este de părere că „arieratele“ pe care Elcen le are la Distrigaz sunt cauzate, în principal, de neplata obligaţiilor financiare pe care muncipalitatea şi RADET le-au avut pentru perioada ianuarie-septembrie 2014.

RADET susţine că s-a rezolvat problema

Reprezentanţii RADET au declarat, pentru Adevărul, că problemele privind lipsa apei calde se vor rezolva în câteva ore, pentru că „apa caldă ajunge mai greu în unele branşamente, deşi acum se furnizează la temperaturi normale“.

Consilierii generali se ceartă în loc să voteze

În ultima perioadă, în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti au avut loc şedinţe încărcate de certuri şi neînţelegeri, care au condus, de cele mai multe ori, la situaţii neplăcute pentru bucureşteni. În loc să discute proiectele incluse pe ordinea de zi şi să voteze, consilierii generali s-au certat, ajungând în multe şedinţe să părăsească sala în loc să aprobe proiecte care contribuiau la bunul mers al oraşului. Aşa s-a întâmplat şi cu proiectul care prevedea fuziunea RADET cu Elcen. 

Deşi în urmă cu câteva luni, proiectul care viza transformarea RADET-ului în societate (pentru a permite fuziunea cu Elcen) a fost aprobat, acesta a mai fost o dată introdus pe ordinea de zi după ce a fost aprobat. Motivul este cât se poate de simplu: prefectul Capitalei a atacat toate proiectele aprobate în lunile aprilie şi mai, deoarece au fost adoptate în şedinţele de îndată, iar proiectele de hotărâre din această perioadă au necesitat o nou introducere pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului General.

Liderul consilierilor PNL, Cornel Pieptea, susţine că nu Consiliul General este de vină pentru această situaţie, precizând că este nevoie de mai mult timp pentru realizarea şi aprobarea proiectului care vizează fuziunea RADET-ului cu Elcen. În cazul în care RADET şi Elcen ar fuziona, datoria uriaşă pe care regia a acumulat-o de-a lungul timpului ar putea dispărea, întrucât ar fi vorba despre o singură societate. 

Piedone aruncă vina pe Consiliul General

Primarul Sectorului 4, Cristian Piedone, susţine că lipsa apei calde din această perioadă a fost cauzată de situaţie iscată în Consiliul General.

„Fac un apel către primarul general Sorin Oprescu, să convoace o şedinţă de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu un singur punct pe ordinea de zi: rezolvarea acestei situaţii! Îl susţin în demersul său de soluţionare a acestei probleme cu care se confruntă locuitorii din mai multe sectoare ale Capitalei, nu doar cei din Sectorul 4. Totodată, nu mă pot opri să nu mă întreb de ce tocmai în sectoarele 2, 3 şi 4, oamenii întâmpină acceastă problemă. Fie sau nu campanie electorală, cei care au fost aleşi să reprezinte interesele oamenilor trebuie să rămână în slujba oamenilor. De aceea, adresez un alt apel, de data aceasta, către consilierii generali, acela de a-şi reaminti că tocmai cei pe care astăzi îi prejudiciază, decizând politic, ci nu administrativ, le-au acordat încrederea lor şi i-au aşezat pe scaunele din care îşi permit astăzi să nu voteze în interesul urbei. Şi le promit că, începând cu următoarea şedinţă a Consiliului General, ori de câte ori ordinea de zi va cuprinde proiecte care vizează interesele locuitorilor sectorului 4, voi fi prezent în sală, şi nu singur, ci alături de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din sectorul 4. Să îi vad atunci pe consilierii generali, explicând care este raţiunea în baza căreia ridică sau nu ridică mâna şi cum vor justifica faptul că interesul politic îi determină să îi lase pe aceşti oameni fără minim de confort, în special acum, când se apropie cu paşi repezi sezonul rece“, a declarat edilul de sector.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4 şi 5 au rămas fără apă caldă. Motivul: o datorie pe care o are Elcen la Distrigaz