Cathedral Plaza a fost construită la repezeală şi cu materiale de proastă calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ARCB susţine că edificiul este racordat ilega la reteaua de energie electrică FOTO Mediafax

Cathedral Plaza ridică semne de întrebare legate de structura sa. O expertiză tehnică realizată de proiectantul clădirii, confirmă faptul că s-au folosit materiale de o calitate inferioară, având în vedere că stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o greutate de aproximativ 30.000 de tone.

 Construcţia „este periculoasă pentru vecinătăţi şi vieţile bucureştenilor, fiindcă a fost ridicată în grabă, folosindu-se materiale de calitate inferioară faţă de ceea ce prevedea caietul de sarcini şi nu au existat lucrări de conservare în cei 2 ani de suspendare a autorizaţiei, fiind expus coroziunii şi intemperiilor de tot felul, iar execuţia a avut multe lacune." informează b365.ro.

"Trebuie precizat că după reluarea lucrărilor (septembrie 2009) ISC nu şi-a asumat riscul participării la controlul lucrărilor ajunse în faze determinante, motivaţia fiind rezultată chiar din concluziile „Expertizei tehnice pentru reluarea execuţiei" întocmită de proiectantul structurii clădirii:

- „(...) în cei doi ani de zile de la emiterea sentinţei de suspendare a lucrărilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) construcţia a fost expusă acţiunilor mediului înconjurător, fără ca vreo măsură de conservare să fie pusă în aplicare" (pag 5, cap. Istoric din raport),

- „Problemele apărute pe parcursul execuţiei: unele abateri de execuţie dincolo de toleranţele admise, cu precădere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructură, implicit şi a piloţilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armături prevăzut în proiect, înlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorectă a unor armături; segregarea betonului; fisuri în planşee; lungimi insuficiente de suprapunere a armăturilor, ancorare necorespunzătoare; probleme de continuitate în zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),

- „(...) dintr-o eroare de comandă, în stâlpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 în loc de C32/40" (pag. 34 din raport).Turnarea stâlpilor de rezistenţă BAR ai parterului cu un beton de o clasă inferioară C20/25 faţă de propunerea din proiect reprezintă o abatere foarte gravă deoarece stâlpii parterului susţin o clădire de 18 etaje cu o suprafaţă totală de 24.000 mp. şi o greutate de cca 30.000 de tone.

- „(...) încercările realizate de SC IMCOM SRL (laborator de încercări) pe betonul pus în operă au confirmat calitatea inferioară a betonului pus în operă, clasa de beton fiind inferioară celei prescrise", astfel încât „se pune problema neasigurării valorii coeficienţilor de siguranţă pe care s-a contat în cadrul calculelor de dimensionare a acestor stâlpi" (pag 35 din raport);

- „(...) se pot observa zone incorect turnate din planşeul de peste subsol. Armăturile şi profilele metalice din capitel nu sunt înglobate în planşeu, o parte din armături sunt îndoite sau chiar rupte, profilele metalice şi armăturile prezintă semne de coroziune" (pag 42).

În comunicatul trimis de Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, reiese faptul că, în prezent, clădirea este racordată ilegal la reţeaua de energie electrică:

"Tribunalul Bucureşti, prin sentinţa definitivă şi executorie nr. 2833/20.06.2012 a hotărât că imobilul Cathedral Plaza nu poate fi branşat în mod legal la alimentarea cu energie electrică, stabilind că avizarea unei astfel de operaţiuni ar reprezenta o contravenţie, dacă nu ar fi săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune." - se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.