Substanţele periculoase din mezeluri: ce otrăvuri înghiţim zi de zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezelurile, pentru că sunt alimente procesate, conţin foarte multe substanţe periculoase folosite pentru a da un gust plăcut şi un aspect apetisant. Chiar dacă sunt legale, sunt nocive pentru organism.

Monoglutamatul de sodiu face ca produsele în care este introdus să ni se pară mai bune, deşi la bază substanţa nu are niciun gust. Practic, creierul nostru este păcălit.

Monoglutamatul de sodiu acţionează practic ca un excitant pentru papilele gustative, care transmit creierului că alimentul pe care îl consumăm în acel moment este foarte bun. Practic, simţim o plăcere care nu este reală atunci când consumăm produse cu această substanţă. Suntem păcăliţi legal, deoarece, deşi s-au făcut studii despre cât de periculos este acest aditiv, el este încă pe lista celor legale. Monoglutamatul de sodiu nu are absolut nicio valoare nutriţională, niciun beneficiu pentru organism“, spune nutriţionistul Eva Iorţan.

Monoglutamatul de sodiu este foarte periculos pentru copii. „Femeile însărcinate care consumă produse care conţin monoglutamat de sodiu riscă să aibă copii obezi. Şi copiii mici care consumă acest aditiv pot avea probleme cu greutatea sau cu imunitatea. În plus, produce foarte multe alergii, de la erupţii pe piele, până la indigestii care se manifestă cu ameţeli, greaţă, dureri de burtă şi diaree repetată. De aceea, este greu să ne dăm seama la ce produs este alergic copilul. Eliminăm pe rând din alimentaţie tot felul de lucruri, dar el tot are probleme. Nici nu este de mirare având în vedere că acest aditiv este peste tot“, mai spune medicul.

Şi la adulţii care consumă alimente care conţin monoglutamat de sodiu mult timp efectele sunt grave. Sunt studii care arată că acest aditiv afectează în timp creierul şi poate duce la Parkinson, Alzheimer, dar şi la tipuri agresive de cancer, cele mai frecvente fiind cele ale tractului intestinal, stomacului şi ficatului.

E-uri cu efecte nocive

Xantanul şi guarul pe care le găsiţi pe ambalaj sub denumirea de E415 şi E-412 sunt şi ele periculoase. „Aceste două substanţe au un efect de gelatină. Sunt extrem de periculoase deoarece nu permit organismului să elimine corespunzător mineralele din organism. În timp ne pot da probleme mari la rinichi. Un alt ingredient periculos este dextroz,a care nu are nicio valoare nutritivă, dar prezintă un indice glicemic foarte mare. Este foarte periculos pentru diabetici, dar şi pentru oamenii sănătoşi, deoarece este o adevărată bombă calorică“, mai spune nutriţionistul.

Carminul este una dintre substanţele extrem de periculoase. „Carminul este un colorant care să o culoare frumoasă roz mezelurilor. Este folosit mai ales în parizer şi este foarte periculos pentru copii, deoarece poate da deficienţe de creştere. Studiile arată că riscul de cancer creşte la persoanele care au o concentraţie mare de carmin în organism. De aceea nu trebuie să consumăm mezeluri decât ocazional“, mai spune medicul.

O altă substanţă cu potenţial cancerigen este E 250, numit şi nitrit de sodiu. „Şi această substanţă este folosită pentru a da un aspect apetisant mezelurilor şi studiile au dovedit că favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. De asemenea, în timp poate afecta şi funcţia tiroidei. Este folosit cu predilecţie la cârnaţi“, mai spune specialistul.

Mai multe pentru tine:
Meghan Markle n-a mai așteptat și a dat vestea cea mare, atât de așteptată de fanii ei. Ducesa e în culmea fericirii
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
Alimentul de care Fuego nu se atinge: „Cel mai nociv pentru ființa umană”. Îi îndeamnă pe toți să-l evite
La șase luni de la naștere, Jennifer Lawrence a luat o decizie radicală: „Sânii mei...”
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
33 de ani fără Anda Călugăreanu. Saveta Bogdan: „Ioana a rămas a nimănui, după decesul mamei. Dan Tufaru o internase la o casă de copii”. Cum arată mormântul artistei?
Cutremur la Dinamo. Un nou nume a plecat din club: „Decât să mă cert cu Nicolescu, mai bine fiecare pe drumul lui!”
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
De ce emoțiile ne îmbolnăvesc mai mult decât mâncarea. „Când ești anxios, deprimat sau furios, creezi un tip greșit de chimie cerebrală care te îmbolnăvește grav”
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale