Fentanil dispărut din Spitalul Județean Brașov. Medicamentul folosit în cazuri extreme, de 50 de ori mai puternic decât heroina
0Zece fiole de Fentanil au dispărut din Spitalul Județean Brașov. Descoperirea a fost făcută la verificarea periodică și conducerea a anunțat imediat Poliția. DIICOT a preluat cazul.
Nu mai puțin de zece fiole de Fentanil, un opioid de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30-50 de ori mai puternic decât heroina, au dispărut din seiful Spitalului Clinic Județean Brașov.
Fentanilul este destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale şi gestionării durerilor în cazul intervenţiilor chirurgicale.
Studiile medicale au arătat că această substanță este mult mai puternică decât drogurile cele mai periculoase de pe piața neagră, astfel că Poliția Brașov, sesizată de conducerea spitalului, a deschis imediat o anchetă pentru depistarea persoanei care a luat cele zece fiole de Fentanil.
Medicamentul este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. La nivelul managementului, în unitate există un protocol pentru gestionarea și inventarierea medicamentelor pe stoc, care se realizează periodic. Așa a fost descoperită lipsa produselor medicamentoase.
Pentru că este vorba de substanțe de mare risc, ancheta a fost preluată de DIICOT. Reprezentanții DIICOT au confirmat că au început o anchetă în urma dispariției celor zece fiole de Fentanil, însă, deoarece investigațiile sunt în stadiu incipient, au refuzat să facă alte comentarii.
Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat în anii 1950 în Belgia, de către Paul Janssen, cu o potență analgezică de aproximativ 100 de ori mai mare decât morfina. A fost introdus în practica medicală în anii 1960, ca anestezic intravenos, sub denumirea „Sublimaze”. Acest narcotic sintetic este folosit ca analgezic în procedurile chirurgicale datorită efectelor adverse minime la nivel cardiac.
Fentanilul este cel mai puternic opioid cunoscut în prezent (cel mai eficient în tratarea durerilor severe asociate neoplasmelor). Effentora (comprimate bucale ce conțin fentanil sub formă de citrat) este indicat pentru tratamentul durerii episodice intense (BTP) la adulți cu cancer cărora li se administrează deja tratament de întreținere cu opioide pentru durerea cronică canceroasă.
Doza de Effentora trebuie să fie stabilită treptat, individual, la o doză eficace care asigură analgezia corespunzătoare și reduce la minimum reacțiile adverse.
În studiile clinice nu s-a putut prevedea doza eficace de Effentora pentru BTP pe baza dozei zilnice de întreținere de opioid. Pacienții trebuie să fie atent monitorizați până se ajunge la o doză eficace.