Zeci de fiole de Fentanil au dispărut de la spitalul din Pitești. Analgezicul este un opioid foarte puternic

0
Publicat:

A fost declanșată o anchetă la Spitalul Județean de Urgență Pitești după ce s-a constatat dispariția a 25 de fiole de fentanil, un medicament puternic folosit de dependenții de droguri. Medicii spun că există și varianta ca transportul de fiole să fi fost incomplet.

Fentanil este un analgezic cu proprietăți stupefiante FOTO Shutterstock
Fentanil este un analgezic cu proprietăți stupefiante FOTO Shutterstock

Farmacista șefă a spitalului a semnalat lipsa a 25 de fiole de fentanil. Aceasta susține că este imposibil ca vreunul dintre farmaciști să fi sustras fiolele, anunță stiriletvr.ro.

Se pare că cele 25 de fiole ar fi fost sustrase din 5 cutii diferite. Fentanilul este folosit în secția de terapie intensivă, în unitatea de primiri urgențe sau la pacienții oncologici. În farmacia spitalului nu existau în acel moment camere de supraveghere, arată sursa citată.

În această situație, au fost alertați procurorii DIICOT şi Brigada de Crimă Organizată, care au descins la unitatea sanitară.

Angajat din industria farmaceutică prins în flagrant cu droguri de mare risc. E acuzat că a vândut peste 10.000 de comprimate cu Fentanil

Destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și celor cu dureri din cauza unor intervenții chirurgicale, Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic și  se poate cumpăra doar cu rețetă .  

Gabriel Diaconu, medic primar psihiatru și consilier al ministrului Sănătății, a explicat că Fentanilul este mai puternic decât morfina. O cantitate de morfină produce același efect cu o cantitate de 100 de ori mai mică de fentanyl, potrivit declarațiilor medicului.

Potrivit doctorului Gabriel Diaconu, regimul acestor medicamente este foarte strict reglementat și controlat în țara noastră. 

  „Fentanyl-ul nu poate fi eliberat cu rețetă simplă și nici măcar cu ”formular verde”. Ca și alte medicamente de acest fel, poate fi procurat cu un formular special numit ”rețetă galbenă”. În plus, sunt foarte puțini medici, din specialități medicale care pot să prescrie opioide. Și, în al treilea rând, în cazul fentanyl-ului cel puțin, cu excepția formulelor de administrare trandermală – plasturi cu fentanil – nu se găsește în farmacii cu circuit deschis”, subliniază doctorul Gabriel Diaconu.   

De asemenea, acest tip de drog ar fi de la 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina. 

Agenția americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) spune că „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om".  Iar anul trecut mai mult de două treimi din numărul deceselor prin supradoză înregistrate în Statele Unite, repectiv 110.000 în total, au fost provocate de acest drog. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite