Comoară dacică descoperită într-o pădure din Braşov. 21 de verigi de aur vechi de 3.000 de ani au ieşit la lumină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tezaurul a fost descoperit de Şerban Făneş, un braşovean pasionat de arheologie. Omul a predat comoara Muzeului Naţional de Istorie.

Fănel Şerban a povestit pentru adevaruldespredaci.ro că era plecat la o plimbare în natură, în apropiere de Braşov. Într-o pădure a reuşit să identifice comoara cu ajutorul unui detector de metale, pe care îl foloseşte cu o autorizaţie specială.

În total omul a găsit 21 de verigi de aur de 115,57 de grame, parte cel mai probabil dintr-un colier. Bărbatul a predat ieri tezaurul la Muzeul Naţional de Istorie. S-a stabilit că verigile conţin 86% aur şi 14% argint. Potrivit specialiştilor, citaţi de aceeaşi sursă, tezaurul pare să fie din perioada Halstattiană, având o vechime de peste 3.000 de ani. Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie urmează să stabilească care este valoare exactă a tezaurului.

Anul trecut în luna septembrie, un alt tezaur format din 75 de monede romane de argint a fost descoperit tot la Braşov, pe Drumul Poienii. Monedele datează din secolul IV după Hristos şi au bătute pe ele chipul Împăratului Iulian. Punga de piele în care au stat s-a dovedit un bun adăpost, pentru că bănuţii s-au păstrat foarte bine. Braşoveanul, care a ţinut să-şi păstreze ascunsă identitatea, a predate comoara la Muzeul de Istorie din Bucureşti.  Monedele, care se află acum în patrimoniul naţional, au o valoare istorică mare. Ele reprezintă solda unui mercenar roman pentru un an, iar istoricii cred că bărbatul ar fi pierdut punga cu bani.