Unde se face brânza de oaie considerată cea mai bună din România. Secretul ei, explicat de un reputat cercetător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oile karakul de Botoşani au cel mai gras lapte din lume FOTO Adevărul

Specialiştii spun că laptele folosit este obţinut de la o rasă de oi unicat în Europa, fiind cel mai gras şi totodată cel mai bun pentru făcut brânză. Reţetele diferă la un cioban la altul, însă laptele face diferenţa faţă de alte zone ale României.

Judeţul Botoşani este renumit pentru preparatele sale din lapte, de la iaurturi şi până la brânzeturi rafinate. Unul dintre cele mai bune preparate din lapte şi o adevărată legendă a judeţului nord-moldav este brânza sărată din laptele oii karakul de Botoşani. 

Pe lângă aroma distinctă (mai ales în combinaţia cu friptură şi mămăligă), brânza sărată de Botoşani, spun specialiştii, este şi cea mai sănătoasă. 

„Copilul hrănit cu lapte şi brânză de-a noastră de oaie, fie frământată, fie aşa calup, este cel mai sănătos şi cel mai puternic. Are oase şi muşchi de beton”, spune nea Florică, un sătean din zona Viişoara. 

Laptele de karakul, cel mai gras din lume

Specialiştii de la Staţiunea de Cercetare a ovinelor şi caprinelor de la Popăuţi, judeţul Botoşani, spun că oaia karakul de Botoşani este unicat în Europa şi oaia cu cel mai gras lapte. 

De altfel karakul de Botoşani este o creaţie genetică a specialiştilor de aici, folosind karakul-ul din Uzbekistan şi ţurcana românească. Este oaia adaptată cel mai bine climei moldave, deloc uşoară din cauza verilor foarte calde şi secetoase, dar şi a iernilor aspre, geroase.

„Laptele de la oaia karakul de Botoşani este cel mai gras. Are proprietăţi deosebite. Anul trecut la trei buletine de analize diferite, pe care le-am recoltat de la laptele oilor karakul am avut între 8.7 şi 8.9 la sută grăsime. Nu am auzit la nicio rasă, la nivel mondial, la specia ovine, să aibă un procent de grăsime atât de mare”, a precizat Ionică Nechifor, specialist dar şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi. 

Oaia karakul, de altfel, este foarte apreciată şi în zona arabă pentru grăsimea laptelui, pentru gustul cărnii, mai ales cu seu dar mai ales pentru pielicele sale deosebite.

Brânză cea mai bună, maturată minim două luni

Datorită grăsimii, brânza din laptele de karakul de Botoşani este considerată cea mai bună brânză de oaie din Moldova, ba chiar se bate la locul 1 pe toată România. Cel puţin aşa spun specialiştii de la Botoşani, mai ales despre cea maturată şi sărată. 

„Datorită procentului mare de grăsime se face o brânză excelentă. Este acea brânză moldovenească de oaie, care nu cred că are egal. Este foarte bună. Mai ales cea ţinută la putină, la sare, maturată 60 de zile. Este o delicatesă care merge foarte bine cu bucatele noastre tradiţionale, la o masă sănătoasă şi consistentă”, spune Ionică Nechifor.

Totodată, specialiştii spun că este o brânză extrem de sănătoasă. „Această brânză maturată este deosebit de sănătoasă. Toate bacteriile, tot ce era rău, să zicem, în lapte dispare în timpul maturării şi rezultă o brânză curată, foarte sănătoasă”, explică specialistul botoşănean. 

De aceeaşi părere sunt şi ţăranii din Botoşani, majoritatea crescuţi cu brânză de oaie. „La ţară asta este încă mâncare de bază, brânza sărată de oi. Cu mămăliguţă cel mai bine. Carnea nu este obligatorie dar dacă o ai îi şi mai delicios. Carne tot de oaie. Bună tare şi sănătoasă, mai ales iarna când îi frig. Eu am fost prin ţară, am lucrat în construcţii. Brânză de oi, ca la noi la Botoşani nicăieri nu este”, spune un sătean din zona Stăuceniului. 

Cercetătorii de la Popăuţi spun că se fac efoturi pentru a îmbogăţi genetic această rasă care să ducă la creşterea procentului de proteine din lapte dar şi pentru promovarea acestei rase şi a calităţilor ei. „Această rasă nu trebuie să o abandonăm nicio secundă fiindcă are un procent de grăsime excepţional, plus calităţile deja cunoscute privind pielicele”, spune cercetătorul Ionică Nechifor. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Care sunt cei mai buni miei de Paşte. Sfatul specialiştilor pentru cumpărarea celor mai sănătoase exemplare

Arabii au pus ochii pe oile româneşti. Unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Golful Persic este interesat de exporturi masive de ovine

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?