Fata de la ţară care a reuşit să pună pe picioare o afacere cu fonduri europene. „Mi se părea ceva de vis, irealizabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Gherasim (stânga) FOTO COSMIN ZAMFIRACHE

O tânără de 25 de ani dintr-o comună botoşăneană a reuşit să pună pe picioare o afacere de succes, chiar în satul natal. Cătălina Gherasim provine dintr-o familie cu o condiţie financiară modestă, dar cu ajutorul fondurilor europene a reuşit să-şi deschidă singura pizzerie şi gogoşerie din comună. În momentul de faţă este asaltată de comenzi, iar gogoşile şi pizza făcute de ea au ajuns celebre în tot judeţul.

Cătălina Gherasim, o tânără de 25 de ani din satul Hulubeşti, comuna Pomârla, judeţul Botoşani, provine dintr-o familie cu o situaţie financiară modestă, a cunoscut de-a lungul anilor greutăţile materiale, dar ambiţia şi un proiect pe fonduri europene au ajutat-o până la urmă să îşi deschidă o mică afacere: o mică patiserie, în care produce şi vinde pizza, gogoşi sau covrigi. Între timp, faima produselor a ajuns în tot judeţul.

„Am fost o singură dată la Pomârla cu treabă. Acolo am gustat pizza la o brutărie locală. Mi-a plăcut atât de mult că am adus şi acasă. Soţiei i-a plăcut la rândul ei atât de mult încât m-a trimis la sfârşitul săptămânii să mai aduc. Au gustat şi prietenii“, spune Ştefan, un tânăr din municipiul Botoşani.

O afacere pornită din nimic

„Este o familie foarte modestă financiar. Cătălina trăia doar cu mama şi cu sora sa. Doar ele. A pornit de la nimic. Tocmai de aceea eu o consider o poveste cu adevărat de succes“, spune Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla. Pentru a se întreţine şi pentru a-şi ajuta familia, Cătălina a început să muncească imediat ce a terminat liceul. Făcea naveta de la Pomârla în municipiul Dorohoi, la aproximativ 20 de kilometri. 

„Am lucrat în domeniul alimentaţiei publice, la un restaurant-pizzerie. Şi acolo am învăţat cum să prepar pizza, am văzut cam se ce cere. Mi s-a părut rentabil şi mi-aş fi dorit să am propria mea pizzerie. Dar atunci era doar un vis nebunesc, irealizabil“, spune Cătălina Gherasim. După câţiva ani de muncă grea şi navetă, tânăra a aflat de la primărie că există un program prin care se pot obţine fonduri pentru deschiderea unei afaceri. „Nu ştiam mare lucru despre aşa ceva. Credeam oricum că nu am nicio şansă. Eu, să deschid o afacere? Mi se părea ceva de vis. Şi mai ales la ţară. Cui îi spuneam, râdea. Cu toate acestea m-am hotărât într-o zi să încerc, doream mult să fac ceva cu adevărat pentru mine. Am apelat la un consultant, m-a ajutat şi m-am trezit că am fost acceptată. Nu-mi venea să cred, nu ştiam ce să fac. Mă apucase şi teama, dar am zis că trebuie să încerc, mai ales că visul meu devenea realitate“, spune Cătălina Gherasim.

Până şi poliţiştii cumpără de la brutăria Cătălinei FOTO Cosmin Zamfirache

Cătălina Gherasim a câştigat la începutul anului o finanţare de aproximativ 44.000 de euro. Cu aceşti bani şi-a cumpărat utilaje pentru brutărie şi pizzerie. Şi-a amenajat un spaţiu chiar în satul Pomârla, în apropierea Liceului Tehnologic „Anastasie Başotă“. „M-am gândit că are vad lângă liceu, este şi centrul comunei, trece lumea. Am încerca să folosesc tot ce-am învăţat de-a lungul timpului“, spune Cătălina. Tânăra a angajat încă doi săteni fără loc de muncă, o femeie de aproape 40 de ani şi un tânăr de numai 20 de ani. 

„Pentru mine este o şansă nesperată aici la ţară. Mă simt atât de bucuros când mă salut cu lumea pe stradă şi mă întreabă: «Unde te duci?». Eu le răspund «La serviciu». Nu stau degeaba şi câştig un salariu cinstit“, spune unul dintre angajaţi. 

Cătălina lucrează cot la cot cu angajaţii. Împreună, de la primele ore ale dimineţii, pregătesc aluatul şi încep să facă bunătăţile.  Este singura pizzerie şi gogoşerie pe o rază de câteva zeci de kilometri şi singura din comună. Tocmai de aceea clienţii dau năvală, mai ales elevii de la liceu, angajaţii de la Primărie şi Poliţie, dar şi oamenii din comună, mai ales că, preţurile sunt accesibile. „Caută oamenii de toate. Dar mai ales pizza. Şi gogoşile. Nu-mi vine să cred că visul meu a devenit realitate. Aici, la ţară“, spune Cătălina Gherasim.

FOTO Cosmin Zamfirache

Chiar şi poliţiştii din localitate vin în fiecare dimineaţă ă cumpere covrigi calzi sau pizza. „Este cu adevărat o poveste de succes. Să pleci de la zero şi să oferi şi locuri de muncă în comună este important. Aparent două locuri de muncă este puţin, dar pentru aceşti oameni înseamnă o nouă viaţă. Noi încurajăm antreprenoriatul aici, în comună, fiindcă este o cale de a ne dezvolta“, concluzionează primarul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Idee de afacere cu fonduri UE: un tânăr şi-a făcut o livadă de cireşi olandezi. Pomii bat recordul la producţie

Studenţii învaţă să îşi administreze propria afacere, la Târgul de Întreprinderi Simulate TIMV