Cum recunoaştem care căpşuni sunt autohtone şi care sunt de import? Trucurile agricultorilor pentru a fi siguri că mâncăm un produs românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpşunii româneşti sunt mai aromaţi, spun cultivatorii FOTO: Adevărul/Arhivă

Faima căpşunilor româneşti a depăşit graniţele ţării, asta datorită aromei fără pereche şi a mirosului fructelor cultivate în România. Cum facem să diferenţiem căpşunile autohtone de cele de import? Agricultorii spun să fim atenţi la miros şi să le gustăm dacă se poate. Aroma ne ajută să le recunoaştem pe cele româneşti.

Căpşunile cultivate pe meleaguri româneşti sunt preferate odată ce dă primăvara, în detrimentul celor din import. Deşi de cele mai multe ori căpşunii din import sunt mai ieftini, agricultorii spun că aceştia nu se apropie la gust şi miros de cei româneşti.

„Cei româneşti sunt mult mai aromaţi decât cei din caserole aduşi din ce ştiu eu ce ţări. Cum ne dăm seama care sunt româneşti? Îi gustăm! Mai simplu decât atât nu se poate. Gustăm şi mirosim. Dacă sunt dulci şi aromaţi sunt de aici. Am gustat şi de prin alte părţi şi nu îţi dădeai seama dacă mănânci căpşuni, mere sau pere, nu au niciun gust”, explică domnul Ion, un cultivator de căpşuni de pe Valea Bârgăului.

Acesta cultivă căpşuni de câţiva ani buni şi spune că achiziţionează doar material săditor românesc, pentru a se asigura că fructele rezultate sunt la fel de aromate precum cele pe care le savura când era copil.

Potrivit acestuia, când cumpărăm căpşuni trebuie să le evităm tocmai pe cele mari şi frumoase şi să ne îndreptăm atenţia asupra celor mai micuţe, care nu au tocmai aspect de „reclamă”.

Deşi se mizează foarte tare pe soiurile româneşti, care sunt mai dulci şi aromate, specialiştii spun că acestea s-au format tot din soiuri străine.

„Soiurile nou apărute urmăresc mai mult mărimea şi aspectul. Şi la soiurile româneşti s-au folosit soiuri străine, din import, deci nu ştiu cât de româneşti mai sunt”, spune inginerul Ştefan Orlaie, care deţine împreună cu familia pepinierele Hida, unul dintre cei mai importanţi producători de material săditor de căpşuni şi arbuşti fructiferi.

Pe piaţa românească, momentan se găsesc doar căpşuni româneşti de seră, astfel că cele mai multe fructe provin din alte ţări.

Vă mai recomandăm:

Cele mai dulci soiuri de căpşuni

Cât costă înfiinţarea unei culturi de căpşuni

Mai multe pentru tine:
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Motivul halucinant pentru care Emmanuel Macron a apărut cu pantofi cu două numere mai mari. Imaginile sunt reale și au încins Internetul
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste