Creierul femeilor îmbătrâneşte mai încet decât cel al bărbaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că creierul unei femei este cu trei ani mai tânăr decât cel al unui bărbat de aceeaşi vârstă. Cercetătorii cred că declinul cognitiv este mai lent în cazul femeilor decât al bărbaţilor tocmai datorită acestui detaliu anatomic.

Potrivit Livescience.com, cercetătorii au analizat creierul a peste 200 de adulţi, căutând să determine „metabolismul” creierului, care tinde să se schimbe odată cu înaintarea în vârstă.

Au descoperit însă că creierul femeilor este în medie cu trei ani mai tânăr decât  bărbaţilor de aceeaşi vârstă. Rezultatele astfel obţinute trebuie confirmate şi de alte studii.

Cum ajută femeile acest „detaliu”? Cercetătorii cred că un creier mai tânăr ajută femeile să îşi păstreze abilităţile cognitive, cum ar fi cea de învăţare, verbală sau numerică. Deocamdată nu se ştie ce duce la această diferenţă dintre creierul unei femei şi al unui bărbat.

„Deocamdată nu ştim exact ce înseamnă această tinereţe. Este posibil ca faptul că au creierul mai tânăr să explice de ce femeile nu experimentează aşa mult declinul cognitiv ca şi bărbaţii la bătrâneţe”, a precizat autorul principal al studiului, medicul Manu Goyal de la Universitatea de Medicină Washington. 

În studiul realizat au fost incluse femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 de ani şi 82. Interesant este faptul că această diferenţă de vârstă a creierului a putut fi observată inclusiv la subiecţii tineri.

Realizatorii acestui studiu cred că vârsta creierului are legătură şi cu speranţa de viaţă. Femeile trăiesc, în medie, mai mult decât bărbaţii. Echipa de cercetători deja a început un al doilea studiu, care să confirme rezultatele obţinute în cadrul primului. 

Vă mai recomandăm:

15 detalii statistice incitante despre corpul omenesc. Locul în care se adună mai multe bacterii decât populaţia totală a Terrei

Cum influenţează problemele psihice sănătatea fizică. Adevărul despre „bolile fantomă“