Viceprimar maramureşean, declarat incompatibil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Filip a fost declarat incompatibil

Tot mai mulţi aleşi locali maramureşeni întră în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. De această dată, viceprimarul din Vişeu de Sus a fost declarat incompatibil, după ce în perioada în care era consilier local şi asociat la o firmă din localitate, a încheiat mai multe contracte cu Primăria. Acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie publică timp de trei ani.

Adrian Filip, viceprimarul din Vişeu de Sus a fost declarat incompatibil. Potrivit ANI, edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului de consilier local, societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată a deţinut calitatea de asociat (19 mai 2010 - 20 iulie 2011), iar soţia sa a deţinut atât calitatea de asociat (05 martie 2009 - 20 iulie 2011), cât şi funcţia de administrator (05 martie 2009 - 10 octombrie 2011), a încheiat cu Primăria Oraşului Vişeu de Sus contracte de executare lucrări, în valoare totală de 288.292,03 de lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare „consilierii locali […] care au funcţia de […] administrator, […]precum şi calitatea de […] asociat la societăţile comerciale cu capital privat […]nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, […] cu autorităţile administraţiei publice locale din care face parte[…]. (2) Prevederile alin. 1 se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local […]”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective . Astfel, „persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în comunicatul ANI.

Consilier Local din Dragomireşti, declarat incompatibil

Deputatul Mircea Man, fostul preşedinte al CJ Maramureş, declarat incompatibil de ANI