Romeo Stavarache şi Asociaţia Top Sport Bacău, cercetaţi penal de DNA pentru finanţări de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
DNA Bacău lucrează la un alt dosar penal pentru primarul Romeo Stavarache FOTO Mircea Merticariu

Romeo Stavarache este cercetat penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă calificată, pentru finanţarea Asociaţiei Top Sport Bacău. În luna martie, Parchetul Judecătoriei Bacău a considerat că vechea soluţie dată de NUP, a fost ilegală, fără fundament şi a dispus începerea cercetărilor penale.  În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi senatorul Dragoş Luchian, fost viceprimar şi secretarul Ovidiu Popovici.

Asociaţia Top Sport Bacău (AFJ), condusă de Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est şi cumătru al primarului băcăuan Romeo Stavarache a ajuns în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Scandalurile publice dar şi sumele tot mai mari date de Primăria Bacău asociaţiei, de la an la an, au determinat începerea urmăririi penale.

Asociaţia Top Sport Bacău a primit din 2007 până în prezent, 27 de milioane de lei, pentru susţinerea echipei de handbal Ştiinţa, chiar dacă nu a avut Certificatul de Identitate Sportivă (CIS), act cerut obligatoriu chiar şi de Consiliul Local Bacău.

Plângerea penală, în acest caz, a fost făcută de avocatul dr. Vasile Botomei, de pe urma articolelor apărute în mass-media. Prima sesizare, din 2011, a fost soluţionată cu NUP (neînceperea urmăririi penale). Poliţiştii au investigat cazul doar formal şi s-au mulţumit să constate că banii au fost daţi prin legea 350/2005, a finanţărilor nerambursabile,  iar lista proiectelor aprobate a trecut prin Consiliul Local. La acel moment, pentru poliţiştii băcăuani nu exista suspiciunea vreunei ilegalităţi, deşi nu verificaseră în vreun fel contabilitatea asociaţiei şi responsabilii cu decontarea din Primăria Bacău. În plângerea făcută de Vasile Botomei la Parchetul Judecătoriei Bacău, împotriva soluţiei de NUP, se arată că nu au fost cercetaţi cenzorul asociaţiei, privind cheltuielile şi veniturile asociaţiei şi nici consilierii locali, care trebuiau să verifice decontarea sumelor date gratuit. Parchetul Judecătoriei Bacău a considerat pe 3 martie, că plângerea este întemeiată, iar neurmărirea penală dispusă acest caz este ilegală. Două luni mai târziu, pe 9 mai, magistraţii au luat decizia ca dosarul penal în care este cercetată conducerea Primăriei Bacău să fie trimis la DNA. „În sfârşit, procurorii şi poliţiştii băcăuani îşi fac treaba şi nu mai soluţionează cu NUP, fără verficări, plângerile îndreptate împotriva lui Romeo Stavarache. Este un început bun şi dacă milioanele de euro date rudelor domnului primar s-au cheltuit ilegal, atunci ei trebuie să răspundă în faţa legii, ca orice om din ţara asta“, a spus Vasile Botomei.
Cumătrul primarului Romeo Stavarache, Constantin Apostol, preşedintele Asociaţiei Top Sport Bacău, a primit sume impresionante pentru echipa de handbal masculin Ştiinţa Bacău. Din 2007, până în 2010, asociaţia fără personalitate juridică Top Sport a fost intermediara a peste 9 milioane de lei, bani de la bugetul local, daţi prin legea finanţărilor nerambursabile. Apoi, sumele au crescut, de la an, la an. În 2011, 3,186 milioane de lei, în 2012, 4,2 milioane, în 2013, 5,15 milioane, iar în acest an, 5,75 milioane de lei.