Foto Brânză maturată cu etichetă Produs Montan, făcută de Attila, fermier din Ghimeș-Făget FOTO
0În România continuă să se dezvolte piața alimentelor bio, cu eticheta „Produs Montan“ emisă de Agenția Națională a Zonei Montane, care certifică calitatea și proveniența acestora.
Această etichetă de „Produs Montan”, emisă de Agenția Națională a Zonei Montane, certifică faptul că brânzeturile, produsele din carne, miere, ouă, pește sau produsele vegetale provin integral din zonele de munte, care niciodată nu au fost atinse de îngrășăminte și alte chimicale.
În Carpații Orientali, pe Valea Trotușului (Bacău), mai mulți fermieri s-au unit în Cooperativa Agricolă Carpatica Ghimeș, condusă de Petrică Pal.
Calitatea și gustul de excepție a acestor produse atrag clienți din toată țara, dar și din Ungaria care tranzitează sau își petrec vacanțele în zonă.
„Este important să înțelegem de ce sunt atât de bune și de sănătoase aceste produse de la munte. Animalele - vaci, oi, capre - pasc la munte o varietate de peste 100 de plante medicinale, dar și floră spontană, unică. De aceea, gustul și aromele sunt diferite de produsele din alte zone”, a spus Claudiu Cotfas, președintele Forumului Montan din județul Bacău, organizație care promovează produsele și potențialul turistic enorm al Văii Trotușului.
Attila Sarig a lăsat zborul cu parapantă pentru brânza maturată
Attila Sarig este membru al Cooperativei Agricole Carpatica Ghimeș și s-a specializat de mai bine de 10 ani pe producerea brânzei maturate, dar și pe un produs special „Parenița“, un tip de brânză, de origine slovacă.
Pasionat și campion la zbor cu parapanta, el se bucură în voie de priveliștile Carpaților. Cel mai mult a planat 200 de kilometri. A lucrat în domeniul alpinismului utilitar, iar la Budapesta și-a cunoscut soția, cu care are 3 copii. A convins-o să părăsească capitala Ungariei pentru munții și locurile lui natale din județul Bacău, de la Ghimeș-Făget.
Aici au investit zeci de mii de euro în pământ și în vaci de proveniență olandeză, după ce mai întâi s-a specializat în producerea brânzei maturate, inclusiv cu Willy Schuster (activist de mediu și promotor al produselor bio), fermier neamț din Moșna, județul Sibiu.
„În medie fac 3 kilograme de caș pe zi, dar e un caș unic. Toată producția o desfac la Degustarium. Din păcate, din zonă au plecat mulți oameni, nu ai cu cine lucra. În 15 ani, dacă pleacă oamenii, în locul acestor pășuni vor fi păduri”, regretă Attila Sarig, care are câteva hectare de pământ pe Valea Ghimeșului.
În puținele magazine ale Cooperativei Carpatica ajung și cașcavalul, și cașul maturat al lui Attila Sarig: este caș de 4, 9 sau 12 luni, cu chimen, cimbrișor, piper sau Parenița, un tip de brănză de proveniență slovacă.