Afine „BIO” de Argeș. Cum au izbutit doi cultivatori locali să obțină recunoașterea europeană

0
0

Doi producători locali au înființat, în Argeș, o plantație de afini, pe care au certificat-o ecologic. Recent, cultivatorii au obținut pentru afinele lor și certificarea de produs montan.

Plantația e certificată ecologic. FOTO CJ Argeș
Plantația e certificată ecologic. FOTO CJ Argeș

 Este vorba despre George Vitziu Ionescu și Ștefan Grigorescu, doi întreprinzători care, cu 600.000 euro, fonduri europene nerambursabile obținute prin PNDR, au înființat la Cîndești, în comuna argeșeană Albeștii de Muscel, o plantație de afini.

Mai mult au și certificat-o ecologic, iar de curând cultura lor a obținut și certificarea de produs montan, etichetă recunoscută la nivelul întregii Uniunii Europene, care ajută producătorii să își promoveze mai bine produsele într-o piață europeană foarte dinamică.

Mențiunea (în esență un certificat ecologic în toată regula) a fost acordată de Oficiul de Dezvoltare Montană Curtea de Argeș din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane.

„Am plantat afinii în 2019-2020. Zona a fost dificil de lucrat, dar anul acesta încep să se vadă roadele. Avem patru tipuri de afine, care încep să se coacă de la mijlocul iunii iunie până la jumătatea lunii seprembrie. Pe partea de irigare, am implementat un sistem din Israel, la picătură, care asigură optimul de apă pentru afini. De asemenea, avem si un sistem eficient de fertilizare”, explică George Vitziu Ionescu, producător.

Munca este asigurată de angajați din zonă.  FOTO CJ Argeș
Munca este asigurată de angajați din zonă. FOTO CJ Argeș

Afacerea celor doi se desfășoară pe 24 de hectare, din care, cultivate efectiv, sunt 14. 

Beneficii sociale

Produsele de la ferma din Albești nu sunt procesate, ci se vând fresh către cei care ajung la Albești, dar și în marile lanțuri de magazine.

„Sunt un susținători al producătorilor autohtoni, și cu atât mai mult acum, din calitate de președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș, încerc alături de colegii mei să dezvoltăm astfel de afaceri, prin sprijinirea producătorilor din zona montană. Mai ales că, pe lângă toate acestea, plantația aduce și alte beneficii sociale, pentru că aici lucrează oameni din zona Albești și Berevoești”, spune Adrian Bughiu, Vicepreședinte CJ Argeș, care, în urmă cu câteva zile, a vizitat ferma, împreună cu un grup din care a făcut parte și un reprentatnt al Agenției Naționale a Zonei Montane.

Cum se obţine menţiunea de calitate facultativă Produs Montan

Eticheta 1produs montan“, certifică originea montană a materiilor prime, a produsului și a zonei de procesare. Produsele montane sunt promovate în mediul digital de către Agenția Națională a Zonei Montane și de către alte instituții publice.

 „Un produs montan va fi privit de către cumpărători ca un produs de calitate superioară cu o origine certificată, obținut dintr-o zonă cu un grad redus de poluare (...)Această schemă de calitate a fost creată la nivel european pentru a transmite cumpărătorilor un mesaj puternic privind valoarea adăugată a produselor alimentare obținute în condițiile anevoioase din zonele muntoase", se arată pe pagina Agenției Naționale a Zonei Montane

Ce produse pot obține dreptul de utilizare și care sunt condițiile 

Pot obține această etichetă orice produse obținute din zona montană și procesate tot în zona montană, destinate consumului uman, pe românește produse alimentare, cu excepția alcoolului și a produselor care conțin alcool pot 

Condițiile sunt ușor de îndeplinit pentru un producător montan.

Cei doi au cultivat cu afini 14 hectare.  FOTO CJ Argeș
Cei doi au cultivat cu afini 14 hectare. FOTO CJ Argeș

Materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă trebuie să provină în principal din zone montane, iar în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane. Din acest motiv nu se poate certifica mierea care este culeasă în pastoral din zona de câmpie, chiar dacă stupina este situată în zona montană sau păstrăvul crescut în zona de munte și hrănit cu furaje proteice a căror origine este necunoscută.

Să dețineți cel puțin un atestat de producător ca persoană fizică. Dacă sunteți înregistrat ca PFA, II, IF, SRL, cooperativă agricolă, societate cooperativă, grup de producători, obște, composesorat, asociație, fundație, federație este și mai bine. Să dețineți documente justificative care să certifice îndeplinirea condițiilor menționate mai devreme”,  explică Agenția Națională a Zonei Montane.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite