Istoria păstârnacului, leguma cu o istorie mai veche decât cartoful în Europa. Cum trebuie făcut pentru efecte maxime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păstârnacul poate fi folosit în diferite mâncăruri. Foto ziuaconstanta.ro

Păstârnacul este o legumă des folosită în bucătărie. Fie că îl mâncăm crud, în salate, sau preparat, în ciorbe sau diferite tocăniţe, păstârnacul este foarte scăzut ca număr de calorii.

Nutriţionistul arădean Dan Merişca spune că păstârnacul este sursa principală de carbohidraţi. Spre deosebire de cartof, care conţine peste 90% amidon, în păstârnac carbohidraţii sunt stocaţi sub formă de zaharuri naturale.

"Are conţinut scăzut în calorii (mult sub nivelul cartofului) şi este sursa cea mai eficientă, ieftină şi sănătoasă de fibre, potasiu , vitamina C, acid folic, cupru, mangan, magneziu, vitaminele B şi E. Prin consumul său rezolvăm două mari probleme: scădem colesterolul şi ajutăm inima să funcţioneze în condiţii optime (asigură sănătatea inimii)", spune nutriţionistul Dan Merişca.

Acesta mai afirmă că acidul folic conţinut de păstârnac, reprezintă beneficiul maxim în special pentru femeile însărcinate: ajuta la combaterea afecţiunilor cardiace, reduce riscul malformaţiilor congenitale, este bun în osteoporoză şi demenţă.

"Este un real ajutor pentru suferinzii de astm bronşic, comportându-se ca un bronhodilatator natural prin îmbunătăţirea funcţionării bronhiilor şi de aici, facilitarea respiraţiei. De asemenea, tratează afecţiunile renale având proprietăţi diuretice şi antioxidante, este folosit mult în diete, deoarece combate obezitatea şi celulita. Este recomandat în timpul asteniilor de primăvară deoarece combate cel mai eficient anemia, e un bun stimulator al sistemului imunitar mai ales dacă e consumat crud, proaspăt răzuit în salate. În plus reglează tractul intestinal deoarece conţine multe fibre şi reduce constipaţia", mai spune nutriţionistul arădean.

Păstârnacul e folosit şi în industria farmaceutică, în special în cosmetică pentru produsele de îngrijire a pielii, oferindu-i acesteia un aspect plăcut, sănătos şi îngrijit.

În Europa datează dinainte de apariţia cartofului, fiind folosit ca aliment de bază în acele vremuri.

Vă mai recomandăm:

Ce fructe şi legume te hidratează cel mai bine

Ciorbă siciliană de pui şi legume

Mai multe pentru tine:
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese