Descindere DGA la Vama Nădlac. Zeci de lucrători, duși la audieri. Acuzația este de mită UPDATE
0Zeci de lucrători din Vama Nădlac (Arad) sunt duși în dimineața de marți, 13 februarie 2024, la audieri. Este vorba despre 46 angajați cu atribuțiuni în controlul mărfii.
UPDATE Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad precizează: „Din probatoriul administrat până la acest moment reies date privind comiterea, în perioada 2022-2023, a unor infracţiuni de luare de mită de către funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A.-Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, Agenţia de Control şi Încasare, Nădlac II, constând în obţinerea de foloase necuvenite pentru a nu-şi exercita în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale generate de încălcarea dispoziţiilor legale (în principal a celor referitoare la existenţa rovinietei)”.
Ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Arad (DGA) ridică documente din Vama Nădlac, într-un dosar de corupție.
Surse neoficiale spun că numărul angajaților de la Frontieră ridicați de DGA este de 46, fiind vorba despre lucrători „de la cântar“, de la Agenția de Control și Încasare din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, care sunt bănuiți de luare de mită.
Mascații și jandarmii sunt cei care au descins în dimineața de marți, 13 februarie 2024, în Vama Nădlac (Arad), pentru a-i ridica pe suspecți.
„Ca urmare a unor sesizări ale CNAIR, prin DRDP Timișoara, DGA Arad a declanșat astăzi verificarea activității mai multor angajați ai ACI (Agenția de Control și Încasare) Nădlac 2. Persoanele în cauză, care au fost conduse la sediul DGA Arad, sunt suspectate de săvârșirea unor acțiuni asimilate faptelor de corupție, situații descoperite în urma mai multor verificări derulate de structurile de control ale CNAIR. Elementele constatate astfel au fost înaintate, cu celeritate, instituțiilor abilitate ale statului, în vederea demarării cercetărilor”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara.
Drumarii de la Timișoara mai prezizează că acțiuni de control sunt dispuse permanent de conducerea CNAIR. Atunci când sunt identificate abateri de natură penală, concluziile sunt transmise către organele de cercetare abilitate.
„Controalele și măsurile luate se înscriu în decizia conducerii CNAIR privind toleranță zero cu privire la actele de corupție. Trebuie reamintit că pentru prevenirea faptelor de corupție, CNAIR și DGA desfășoară periodic cursuri de pregătire și prevenție cu personalul angajat, în baza unui protocol de colaborare încheiat între cele două instituții”, se mai arată în comunicat.
Caz asemănător și la Dolj
Anul trecut, conform unui comunicat al DGA, în dimineața zilei de 21 noiembrie 2023, mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizate pentru a participa la 26 de percheziții care au avut loc pe raza județului Dolj. Vameșii au fost aduși la Craiova pentru audieri.
Se anunța atunci că pentru perchezițiile dispuse în acest dosar au fost mobilizați zeci de polițiști din Dolj, dar și din alte județe, precum și peste 70 de jandarmi ai Grupării Mobile de Jandarmi “Frații Buzești” Craiova.
Polițiștii de frontieră erau acuzați în special de luare de mită, dar și de abuz în serviciu.
„În data de 21 noiembrie 2023, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj împreună cu organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție (S.J.A. Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Sibiu, Dâmbovița, Hunedoara, Caraș-Severin și Argeș), cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi “Frații Buzești” Craiova, au efectuat în această dimineață percheziții domiciliare în 26 locații de pe raza județului Dolj, într-o cauză având ca obiect infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, respectiv luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu și altele din Codul Penal, presupus a fi săvârșite de către mai mulți agenți din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat, în perioada 2022- 2023", se arăta atunci într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.