Cum preparăm bab-gulyasul, o delicatesă din bucătăria ungurească specifică zonei Banat. Secretele unui bucătar arădean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bab-gulyasul este o mâncare tradiţional ungurească, însă este foarte apreciată şi gătită în zonele Banatului, Crişanei şi Ardealului. Un bucătar arădean ne spune câteva secrete pentru a prepara această ciorbă scăzută. Bab-gulyasul este practic un gulaş cu fasole, o ciorba scăzută, deasă.

De altfel, este o mâncare consistentă şi ţine loc de ambele feluri, 1 şi 2.

Bucătarul arădean Adrian Pop spune că pentru preparaea unui număr de 10 porţii avem nevoie de: 500 de grame de fasole uscată, aproximativ un kilogram şi jumătate de carne de porc, din care jumătate să fie afumată, două cepe mari, 2-3 căţei de usturoi, doi ardei graşi sau capia, un ardei iute, ulei,  doi morcovi, o rădăcină de păstârnac, puţină ţelină, o rădăcină de pătrunjel 3-4 roşii mari tăiate cubuleţe şi decojite, o lingură de boia, foi de dafin, sare, piper măcinat, frunze de pătrunjel verde tocat mărunt şi găluşte făcute din făină şi ou.

Modul de preparare nu este unul dificil însă timpul în care vom reuşi să ducem la bun sfârşit preparatul va depăşi două ore.

“Fasolea boabe se spală în câteva ape reci si se lasă păeste noapte în apă. Cepele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o oală de mărime potrivită si se adaugă ceapa şi puţină sare. După ce ceapa s-a căşit, se adaugă ardeii tăiaţi cubuleţe şi usturoiul zdrobit. Se adaugă chimenul şi boiaua şi apoi apă, cât să ajungă la nivelul ingredientelor. Apoi se adaugă toată carnea şi frunzele de dafin şi se completează cu apă fierbinte. Condimentaţi cu piper şi sare, se adaugă roşiile. Fasolea se adaugă când ciolanul este pe jumătate fiert. Adaugăm în oală toate legumele rădăcinoase tocate în cuburi potrivite”, explică Adrian Pop reţeta.

Ulterior, se pregătesc nişte găluşte din ou şi 80 de grame de făină. Acestea se fierb separat şi se pun în gulaş, iar apoi se presară pătrunjel tocat mărunt.

Bucătarul arădean ne spune să fim atenţi la carnea afumată, care este sărată, astfel încât să nu adăugăm prea multă sare. De asemenea, consistenţa care va rezulta va fi una bună, ciorba fiind practic o tocăniţă mai zemoasă.

Vă mai recomandăm: 

Ce putem pregăti din verdeţurile de pe piaţă: reţete tradiţionale olteneşti

Reţete speciale de tochitură oltenească şi mâncare de gutui preparate de bucătarul care a gătit pentru Regelui Mihai şi pentru preşedinţii României

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța