Satul ecologic din Apuseni, un stil de viaţă în armonie cu oameni şi natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuinţele construite sunt ecologice sută la sută. Foto Facebook

Lângă localitatea Nădăştia, în comuna Almaşu Mare din Munţii Apuseni, se construieşte de aproximativ trei ani primul sat ecologic din ţară. Voluntarii unei asociaţii participă şi îi instruiesc pe cei interesaţi în ridicarea locuinţelor folosind doar materiale nepoluante, cum sunt piatra, lemnul, pământul, nisipul şi tencuiala naturală şi încălzite cu energie solară şi biogaz.

Satul ecologic cuprinde o suprafaţă de circa 12 hectare şi până acum, în zona respectivă, locuiesc trei familii, altele fiind pregătite să se mute în mijlocul naturii, în Apuseni. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Apusenii Verzi, care promovează modelul “Ecovillage” în Romania. A obţinut certificările pentru construirea satului ecologic în 2009, locaţie unde se doreşte combinarea modelului tradiţional al micii comunităţi cu cele mai recente inovaţii în designul de mediu, tehnologiei ecologice şi permaculturii. Este vorba despre o aşezare având în zona centrală 14 eco-mici spaţii de producţie, o zonă de camping şi o clădire comunitară, zona rezidenţială dezvoltandu-se în jurul centrului comunitar.

”Proiectul «Sat ecologic», nu este unul obişnuit, având în vedere că are legătură intrinsecă cu un «stil de viaţă», nu poate avea o finalitate. Este vorba despre mai multe persoane care se simt atrase de ceea ce eu cu soţul meu am promovat ca şi concept, adică «un stil de viaţă cu impact redus asupra mediului, sustenabil şi în armonie unul cu celălalt». De aici începe de fapt Proiectul, adică din momentul în care cei atraşi de acest concept, doresc să se alăture nouă, atât din punct de vedere ideologic, cât şi fizic la terenul pe care l-am achiziţionat în M-ţii Apuseni. Pe suprafaţa acestuia am conceput un plan după care să se poată construi locuinţele celor care doresc să între în acest proiect şi, de asemenea, spaţiile comune unde vom desfăşura activităţi împreună, cu scopul de a realiza armonizarea membrilor comunităţii care se va crea încetul cu încetul”, a spus Luminiţa Anamaria Comsuta, iniţiatoarea proiectului din comuna Almaşu Mare.

“Casa rotundă” a fost prima structură ridicată în cadrul acestui proiect, pe trunchiuri de copaci. O altă construcţie este casa hexagonală, pe structură din lemn, cu baza din anvelope uzate umplute cu pietre, care va avea pereţi din baloţi de paie. Grupurile sanitare sunt din lemn cu toalete uscate şi duşuri cu încălzire solară. Există, de asemenea, trei puţuri de apă de-a lungul terenului. Pentru un proiect ulterior s-au pregătit zonele de compostare în vederea extragerii de biogaz şi pentru folosirea compostului la pregătirea grădinilor în sistem de permacultură. Până în prezent trei familii au ales să trăiască în satul ecologic. A fost amenajat, de asemenea, în cea mai mare parte, şi drumul de acces, construit din piatră. În fiecare an, în sat, au loc întâlniri la care participă invitaţi din ţară şi străinătate cu subiecte ce au legătură cu proiectul şi viţa locuitorilor de acolo.

”Cu toţii ştim că nu este uşor să trăieşti în armonie cu semenii tăi, deoarece fiecare are un ego propriu mai mare sau mai mic, de care este mai mult sau mai puţin conştient. Însă armonizarea începe din momentul în care acceptăm cu toţii acest lucru şi suntem dispuşi să începem a conştientiza dimensiunile ego-ului propriu. Oricum nu este un proiect despre care se poate discuta, este mai degrabă un proiect pe care alegi sau nu să îl trăieşti”, a mai spus Luminiţa Anamaria Comsuta.

Aventură în sălbăticia Apusenilor. Spectacolul naturii de la Cheile Rîmeţului la Detunate

Artă populară veritabilă într-un cătun din Apuseni: ţăranul sihastru care împleteşte bucăţi de lemn

Proiect pe bani din Elveţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic din Munţii Şureanu