Românii cred că aderarea la Uniunea Europeană le-a înrăutăţit viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea românilor cred că aderarea României la UE le-a îngreunat traiul zilnic

Majoritatea românilor consideră că aderarea României la Uniunea Europeană (UE) le-a înrăutăţit viaţa, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi Drepturilor Omului (CIADO). Totodată, studiul arată că 51% dintre români consideră că şi-au pierdut locurile de muncă pentru că ţara noastră a intrat în structurile europene.

Românii învinovăţesc Uniunea Europeană pentru lipsa locurilor de muncă din România, pentru creşterea nivelului de corupţie din instituţiile statului, dar şi pentru creşterea preţurilor. 

Astfel, 58% dintre români cred că trăiesc mai rău acum decât înainte de aderarea la Uniunea Europeană, după ce  anul trecut aveau această părere 53% dintre respondenţi, iar acum doi ani doar 51% dintre români erau eurosceptici. În acelaşi timp, 31% dintre participanţii la studiu au spus că viaţa lor s-a îmbunătăţit de când au devenit cetăţeni europeni, iar 11% au refuzat să răspundă.

Pierderea locurilor de muncă este principala problemă cu care se confruntă românii după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, consideră 51% dintre participanţii la studiul „Român în Europa”. Numărul acestora a crescut în ultimii doi ani cu 9 puncte procentuale. Astfel că, în 2011, doar 42% dintre români credeau că motivul pentru care şi-au pierdut jobul este aderarea la structurile europene.

Totodată, studiul a scos la iveală faptul că 53% dintre români nu ştiu care sunt instituţiile europene şi care este rolul lor, iar un procent asemănător dintre participanţii la studiu au spus că îşi cunosc drepturile şi obligaţiile de cetăţeni europeni. Procentul românilor care nu înţeleg mecanismele europene este însă în scădere după ce acum doi ani 70% dintre români spuneau că nu ştiu nimic despre instituţiile europene, iar anul trecut 61% au afirmat acelaşi lucru.

Peste 70% dintre români consideră că o mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene ar fi atenuat criza economică din România, iar 42% dintre respondenţi spun că Guvernul este principalul vinovat pentru acest eşec. 33% dintre români dau vina pe birocraţia Uniunii Europene pentru eşecul României de a atrage mai multe fonduri alocate ţării noastre.

În plus, 40% dintre români consideră că ţara noastră nu este acceptată în Schengen din cauza corupţiei din instituţiile statului, 16% din cauza traficului de persoane şi de droguri care se practică pe teritoriul ţării noastre, iar 31% spun că motivul este faptul că anumite state membre ale Uniunii se opun acestei aderări.

Sondajul de opinie „Român în Europa” a fost realizat de Centrul Internaţional Antidrog şi Drepturilor Omului (CIADO) România în perioada 16 – 26 aprilie, pe un eşantion de 1.400 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani. Întrebările au fost adresate prin newsletter şi pe reţelele de socializare.