Ministrul Educației, despre informațiile din online privind salarizarea și normele didactice: „Fake-news”

0
Publicat:

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut referire, joi, în întâlnirea săptămânală pe care o susține online, la informațiile alarmante care i-au speriat pe profesori. „Cineva gândește că putem să fim influențați prin manipulări și prin fake-news”, a avertizat David.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David FOTO: Mediafax

Întâlnirea săptămânală pe care ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, o susține în fiecare zi de joi, live, pe pagina de Facebook a ministerului, a durat puțin peste cinci minute. „Întâlnirea de astăzi va fi una mai scurtă, pentru că nu sunt în țară, dar totuși am ținut să ne întâlnim și să avem o discuție în acest context mai complicat, oarecum, din punct de vedere social și politic”, a spus ministrul. Trei au fost ideile pe care Daniel David le-a expus. A făcut mai întâi anunțul că luni, 19 mai 2025, va prezenta raportul-diagnostic asupra sistemului de educație și cercetare, doar în prezența oamenilor din educație, când va propune și „o serie de potențiale reforme și politici publice”.

A vorbit de asemenea despre aderarea României la OCDE, care reprezintă, a subliniat ministrul, „un proiect mare de țară”, pentru ca spre finalul scurtei întâlniri să facă referire la informațiile alarmante care circulă pe diverse grupuri ale profesorilor, pe care le-a catalogat drept fake-news.

„Suntem, totuși, oameni ai educației, nu își poate bate oricine joc de noi”

În ultimele zile, pe diverse grupuri online ale profesorilor au circulat postări care anunțau vești proaste pentru perioada următoare.

„MEC nu are bani pentru a plăti tranșa anului 2025 din hotărârile judecătorești; MEC nu are bani nici pentru încărcarea celor 800 de lei pe voucherele de vacanță; se vrea mărirea normei de predare cu argumentul că foarte multe cadre didactice au 1,5 norme. Presiunile sunt de la Ministerul Finanțelor. S-au căutat forme și mijloace de contracarare”, este unul dintre mesajele postate, inducându-se ideea că acest mesaj a fost primit de la un lider sindical.

Ministrul a catalogat astfel de informații ca fiind o încercare de manipulare a profesorilor în contextul electoral complicat.

Informații alarmante circulă în ultimele zile în diverse grupuri online FOTO: Facebook

Am văzut o mulțime de presiuni, o mulțime de manipulări, o mulțime de fake-news, care sunt foarte puternice în zona socială. Am văzut vorbindu-se despre concedieri, vorbindu-se despre probleme de salarizare, despre modificări de norme, ceea ce este, efectiv, un fals. Este, practic, o încercare de manipulare a societății și a sistemului nostru. Noi suntem, totuși, oameni ai educației, nu își poate bate oricine joc de noi!”, a spus ministrul.

În zona de educație și cercetare nu sunt oameni de dat afară, din contră, sunt oameni de angajat, a adăugat Daniel David, reamintind că obiectivul asumat este acela de a încerca să construiască, împreună cu oamenii din educație, rolul și imaginea profesorului în societate, „care presupune nu reduceri de salarii, ci creșteri de salarii”.

Sunt lucruri pe care le-am spus de la începutul mandatului, nu sunt noutăți, dar mă supără și nu-mi plac manipulările și o simt ca o jignire faptul că și noi, oameni ai educației, sau cineva gândește că noi, oameni ai educației, putem să fim influențați prin manipulări și prin fake news. Așa că, indiferent de opțiunea pe care o aveți, vă încurajez să mergeți la vot și să ne revedem cu toții luni pentru prezentarea raportului”, și-a încheiat ministrul Educației și Cercetării scurta expunere.