Igiena, una dintre cele cinci reguli pentru a preveni transmiterea unor boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igiena este una dintre cele cinci reguli de aur care trebuie respectate pentru a preveni transmiterea unor boli grave, dintre care unele pot duce la deces, dar şi pentru ca mâncarea să fie sigură, a declarat, marţi, reprezentantul OMS pentru România,Victor Olsavszky, de Ziua Mondială a Sănătăţii.

"Să te speli pe mâini, să ai curăţenie în bucătărie, iar cuţitele şi toate instrumentele pe care le foloseşti să fie mereu curate, reprezintă prima regulă pentru a avea alimente sigure şi sănătoase. Cele cinci mesaje-cheie ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a avea o mâncare mai sigură sunt: "Păstraţi curăţenia", "Separaţi alimentele gătite de cele crude", "Gătiţi cât mai bine alimentele", "Păstraţi alimentele la temperaturi sigure (cea mai periculoasă zonă fiind aceea cu temperaturi cuprinse între 5 şi 60 de grade), "Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure", a spus Victor Olsavszky.

Sub sloganul "De la fermă în farfurie, mâncarea sigură să fie. Cât de sigură este mâncarea ta?", OMS a lansat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, un test care cuprinde cinci întrebări. Respondenţii trebuie să aleagă pentru fiecare întrebare răspunsurile "adevărat" sau "fals", pentru a afla cât de bine cunosc reguli de bază privind siguranţa alimentelor.

"Bolile care se transmit prin mâncare pot fi mortale", "Dacă mâncarea arată bine şi miroase bine, înseamnă că este bună de mâncat", Unele microorganisme ajută la prepararea mâncărurilor şi băuturilor", "Frigiderul din gospodărie trebuie să aibă temperatura: Sub 8 grade Celsius / Sub 5 grade Celsius", "Păstrând alimentele preparate separat de cele crude, preveniţi contaminarea" sunt întrebările din testul OMS.

"Distribuie quizul şi ajută-ţi prietenii să-şi testeze cunoştinţele", îi îndeamnă OMS pe cei care doresc să răspundă la întrebări.

Siguranţa alimentaţiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorită în fiecare an în 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 1948.

OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din alimente şi a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui să fie un semnal de alarmă, în condiţiile în care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.

Mai multe pentru tine:
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO
Cum vrea Ministerul Educației să reducă analfabetismul funcțional, cu peste 200 milioane lei. Patru școli beneficiare în fiecare județ
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Dieta care taie foamea: secretele unui model curvy pentru pierderea în greutate a 10 kg în două luni fără sacrificii
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”