Pro şi contra consumului de carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta în care predomină grăsimea animală este asociată cu un risc crescut de boli. Ca să nu devină o sursă de substanţe nocive, trebuie să ţinem cont de calitatea şi de cantitatea cărnii consumate.

Asupra riscurilor la care ne expunem consumând carne roşie atrăgea atenţia, încă din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund din Marea Britanie. Potrivit acestuia, dieta bogată în carne roşie şi procesată creşte semnificativ riscul de cancer de colon.

Totuşi, carnea nu este singurul vinovat pentru grava afecţiune. Susţinătorii teoriei aduc în discuţie un studiu britanic realizat în anii '90 pe 65.000 de persoane, care spune că incidenţa cancerului de colon este mai mare în rândul vegetarienilor decât în rândul persoanelor cu o alimentaţie variată şi echilibrată.

Sursă de fier şi de aminoacizi

Carnea reprezintă o sursă importantă de aminoacizi esenţiali (pe care organismul nu îi poate produce singur), de fier şi de vitamine hidrosolubile şi liposolubile (A, D, E, K şi complexul de B-uri).

Totuşi, medicii recomandă reducerea pe cât posibil a consumului de carne grasă. Odată cu cantitatea de grăsime din compoziţie creşte şi conţinutul în colesterol, inamicul vaselor de sânge, care ne expune riscului de ateroscleroză.

Persoanelor care suferă de gută sau de afecţiuni hepatorenale le sunt contraindicate sortimentele de carne tânără, cum ar fi cea de mânzat, de miel şi de purcel de lapte. Acestea au mai puţine grăsimi decât echivalentul lor matur (vita, oaia, respectiv porcul), dar sunt mai bogate în nucleoproteine, proteine care solicită metabolismul.

Procentul de grăsime variază

În funcţie de rasa animalului, dar şi de alimentaţia acestuia şi de spaţiul în care este crescut, carnea de vită poate ajunge să conţină mai multe grăsimi decât cea de porc, după cum carnea de pui poate fi mai grasă decât cea de vită, arată studiile.

„Nu putem să generalizăm. În plus, carnea de rumegătoare (vită, oaie, capră), dar şi carnea de curcan conţin acizi linoleici conjugaţi, cu rol benefic asupra sănătăţii. Aceştia previn anumite tipuri de cancer şi ajută la redistribuirea grăsimii în corp", menţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

Porţii mici, combinate cu legume

Pentru a beneficia de calităţile cărnii şi pentru a evita riscurile pe care le presupune consumul acesteia, carnea roşie trebuie consumată ocazional, de trei ori pe lună, în porţii de 100 de grame, în timp ce carnea de pui, ca şi cea de peşte, poate fi consumată de două ori pe săptămână.

Este, de asemenea, foarte important cu ce alimente asociem carnea la aceeaşi masă. Cele mai sănătoase combinaţii se fac cu salată verde sau cu legume gătite la abur, iar cele mai nocive cu cartofi prăjiţi şi cu paste făinoase.

Peştele, beneficii maxime

Dintre sursele de proteine animale, cea mai bună rămâne peştele. Acesta conţine cantităţi foarte mici de ţesut conjunctiv, ceea ce face ca proteinele să se asimileze foarte uşor.

De asemenea, conţine cantităţi crescute de acizi graşi esenţiali de tip Omega 3, 6 şi 9, care previn multiple boli, precum şi depunerile de colesterol pe vasele de sânge.

Mai multe pentru tine:
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
De ce Eugen Cristea și Anca Pandrea simt în casă energia persoanelor moarte: „Nu oricine poate”. Și Mihai Onilă are o legătură paranormală cu fiica-înger: „O aud mental”
Neliniște la palat! Ce crede familia regală britanică despre apariția lui Meghan Markle la Săptămâna Modei de la Paris
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Trump urmează să efectueze vizita medicală anuală „de rutină”. Medicii au spus anterior că este într-o „stare de sănătate excelentă”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Oana Roman nu îl mai menajează pe Botezatu! „Se îmbracă de zici că vrea să impresioneze un extraterestru cocalar”
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Cancerul pulmonar nu mai e „boala fumătorului”. Ce arată un nou studiu și cine e cel mai expus
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!