Hrana fără foc ne măreşte speranţa de viaţă
0Persoanele care au o dietă alcătuită din alimente nepreparate termic se îmbolnăvesc rar şi sunt pline de energie. Se recomandă ca trecerea de la alimentaţia obişnuită la bucătăria fără foc să se facă treptat, pentru a nu stresa organismul.
În prezent, alimentaţia pe bază de crudităţi este etichetată cu termenii „raw" şi „vegan". Alimentaţia veganilor se compune din fructe şi din legume proaspete, din cereale şi din diverse tipuri de sâmburi cruzi (migdale, nuci, fistic, alune etc.). În general, persoanele care adoptă acest stil de alimentaţie sunt frecvent confundate cu vegetarienii.
Citiţi şi:
Viaţa bio, preţioasă pentru sănătate, dar şi pentru buzunare
Mâncarea tip fast-food îi prosteşte pe cei mici
Într-adevăr, atât veganii cât şi vegetarienii exclud carnea din alimentaţie. Însă, spre deosebire de unii vegetarieni, care introduc în dietă lapte şi ouă, veganii consumă exclusiv hrană crudă. Potrivit profesorului biochimist rus Israel Brekhman, spre deosebire de alimentele procesate, cele în stare naturală fortifică energiile existente în organism. Astfel, pot fi prevenite o serie de boli, precum: afecţiunile digestive, constipaţia, depresia, oboseala cronică sau chiar cancerul.
Scut împotriva bolilor de inimă şi cancerului
Lista beneficiilor hranei vii este lungă, iar dovadă stă numărul mare de studii realizate de-a lungul timpului. O astfel de cercetare a fost publicată în anul 1996 în „British Medical Journal". Potrivit cercetătorilor britanici, persoanele care mănâncă fructe proaspete zilnic prezintă un risc cu 24 la sută mai mic de a suferi de boli de inimă.
Fructele menţin elasticitatea vaselor de sânge, prevenind astfel hipertensiunea arterială, un factor de risc în apariţia bolilor de inimă. De asemenea, profesorul finlandez Hanninen Otto, de la Universitatea din Kuopio, a observat că o dietă exclusiv vegană determină o scădere a nivelului enzimelor bacteriene şi a anumitor produse toxice care sunt implicate în apariţia cancerului de colon.
Ajută la menţinerea greutăţii
Unul dintre avantajele acestui tip de alimentaţie este menţinerea sub control a kilogramelor. Explicaţia este că fructele şi legumele nepreparate termic au un grad de saţietate ridicat şi au puţine calorii. În plus, facilitează tranzitul intestinal nerămânând mult timp în colon.
De asemenea, cercetătorii americani de la Universitatea „Purdue" susţin că numărul obezilor ar fi mult mai mic dacă s-ar introduce zilnic în alimentaţie o cantitate redusă de fructe oleaginoase, deoarece furnizează 50% din cantitatea zilnică recomandată de calorii.
De exemplu, cercetătorii americani au analizat rezultatele a peste 33 de studii privind beneficiile nucilor şi au concluzionat că o mână de miezuri de nucă consumate zilnic ajută la menţinerea greutăţii, protejează împotriva bolilor de inimă şi fortifică organismul.
Aliata sistemului imunitar
Persoanele care consumă hrană vie sunt mai puţin predispuse la apariţia infecţiilor. Aceasta deoarece singura armă cu care organismul luptă împotriva virusurilor şi bacteriilor este sistemul imunitar, iar în cazul veganilor acesta funcţionează ireproşabil. Beta-carotenul şi vitaminele C şi E sunt trei antioxidanţi esenţiali pentru imunitate. Aceştia se găsesc în morcovi, papaya, nuci, broccoli, spanac etc.
Gătitul distruge nutrienţii
Prin fierbere, prăjire sau prin coacere se distruge o mare parte dintre vitamine şi dintre minerale. „Prepararea termică inactivează, în primul rând, enzimele şi vitaminele esenţiale pentru menţinerea stării de sănătate", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. De asemenea, se elimină substanţe toxice (de exemplu, acrylamida care se găseşte în cartofi prăjiţi, carne prăjită) cu efect cancerigen.