Un cutremur de 3,5 pe scara Richter s-a produs vineri în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 102 kilometri

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter s-a produs vineri dimineaţă, la ora 10.19, în Vrancea, la adâncimea de 102 kilometri.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut intensitatea I, iar oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Covasna (38 de kilometri), Focşani (43 de kilometri), Târgu Secuiesc (49 de kilometri), Râmnicu Sărat (50 de kilometri) şi Mărăşeşti (50 de kilometri).

În zona seismică Vrancea s-au produs, în ianuarie, alte patru cutremure, cu magnitudini între 3,2 şi 4,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic dintre acestea, cu epicentrul în judeţul Buzău, fiind înregistrat în 4 ianuarie.

În 22 noiembrie 2014, tot în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar.

Tot în Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Curtea de Conturi, despre ritmul în care se reabilitează clădirile cu risc seismic din Bucureşti: în 154 de ani vor fi consolidate toate imobilele cu bulină

Curtea de Conturi a publicat recent un raport îngrijorător cu privire la situaţia în care s-ar afla Bucureştiul în cazul unui cutremur important. Potrivit acestuia, în cazul unui seism puternic un număr mare de locuitori vor rămâne fără adăpost, în timp ce specialiştii şi medicii care ar trebui să intervină nu sunt suficienţi.

Cutremur de 4,3 pe scara Richter în Vrancea

Un cutremur de 4,3 pe scara Richter a avut loc, duminică seară, în zona seismică Vrancea, epicentrul situându-se la 140 de kilometri adâncime.

Primele două cutremure ale anului 2015, produse sâmbătă în Vrancea. Ce trebuie să conţină kit-ul de urgenţă în caz de seism

Primele două cutremure ale anului 2015 s-au înregistrat, sâmbătă, în zona seismică Vrancea. Primul seism de 4,2 pe scara Richter s-a produs dimineaţă în judeţul Vrancea, iar al doilea, în jurul orei prânzului în judeţul Buzău. Asociaţia Habitat for Humanity România susţine că, în cazul unui cutremur, fiecare familie ar trebui să aibă deja un plan de urgenţă. Concret, fiecare membru trebuie ştie ce să facă acasă, la şcoală sau dacă seismul are loc când membrii familiei sunt separaţi unul de celălalt.