Theodor Berna, cel mai discret dintre asfaltatorii români, a ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Berna a fost arestat marţi de Tribunalul Ploieşti FOTO Arhivă Adevărul

Administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna, supranumit „Regele asfaltului”, a fost arestat, marţi, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la peste 100 de milioane de euro.

Supranumit ”Regele asfaltului” datorită nenumăratelor contracte primite de la stat pentru reabilitarea drumurilor, Theodor Berna este suspectat că prin ”suveica” unor firme fantomă a ocolit plata taxelor către stat, dar a şi ”albit” mari sume de bani.

Magistraţii Tribunalului Prahova au admis, marţi, propunerea Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion. 
Omul de afaceri fusese audiat, luni, de către procurori, alături de alte persoane implicate în acest dosar. La finalul zilei, Theodor Berna, dar şi Florian Bujoreanu, administratorul firmei Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, au fost reţinuţi, înnoptând în arestul Poliţiei. Acuzaţiile oficiale: evaziune fiscală şi spălare de bani.
De asemenea, alte cinci persoane - administratori ai unor societăţi comerciale - au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani.

Conform surselor judiciare, administratorii firmelor implicate ar fi înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, pentru a masca provenienţa ilicită a unor mari sume de bani. Ulterior, sumele ar fi fost retrase în numerar din conturile unor societăţi-fantomă.
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul estimat este de 104.940.660 lei (23 de milioane de euro) rezultat din evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro) din spălare de bani.

Abonată la contracte pe bani publici

Theodor Berna a derulat prin compania sa, Tehnologica Radion, peste 100 de contracte cu statul, iar cel mai mare profit l-a înregistrat în 2011 – 23 de milioane de lei.

Tehnologica Radion nu este pentru prima oară în centrul unui scandal penal. Astfel, numele societăţii a fost menţionat prima oară anul trecut într-un dosar de evaziune de 60 de milioane de euro, în care au fost trimişi în judecată fostul consilier guvernamental Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe.
Tehnologica Radion apare şi în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro, însă în acest dosar în care 35 de persoane - fizice şi juridice - au fost trimise în judecată în martie 2014 nici Tehnologica Radion, nici reprezentanţii acestei firme nu au fost inculpaţi.

Un alt dosar în care a fost menţionat numele firmei este cel al fostului şef al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, reţinut de DNA. Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2014, Tehnologica Radion i-ar fi remis lui Dumitru bunuri electrocasnice şi ar fi făcut lucrări de renovare la imobile deţinute de acesta sau rude apropiate în schimbul derulării în bune condiţii a unor contracte din bani publici.

În atenţia Consiliului Concurenţei

În 2012, compania Tehnologica Radion a fost investigată de către Consiliul Concurenţei pentru o posibilă înţelegere cu alte companii de construcţii în legătură cu trucarea unor licitaţii.
Astfel, compania controlată de Berna ar fi participat cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei pentru atribuirea unor contracte cadru de asfaltare a străzilor, plombare a gropilor şi punerea bordurilor în Bucureşti.

Este vorba de şase licitaţii corespunzătoare celor şase sectoare ale Capitalei, valoarea totală a acestora ridicându-se la 1,46 miliarde lei (aproximativ 350 milioane euro).
Companiile vizate au fost Tehnologică Radion, Euro Construct Trading 98, Straco Grup, Delta Antrepriză de Construcţii şi Montaj 93, Pro Cons XXI, RCV Global Group, Swietelsky Construcţii Feroviare, Strabag, Eurovia-Construct Internaţional, Global Service Proiect şi Drum Concept.

Avere de 75 de milioane de euro

Theodor Berna (63 de ani), considerat unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din România, are o avere estimată de 75 de milioane de euro, potrivit ediţiei din 2013 a clasamentului „Forbes 500 Miliardari“, unde ocupă poziţia 49. Cu afaceri în construcţii şi infrastructură, Berna a avut o ascensiune fulminantă în ultimii ani. În 1999, Berna era consilierul lui Traian Băsescu la primăria Capitalei. Astăzi, conduce mai multe companii de construcţii, dintre care Tehnologica Radion şi Teloxim Con, cele mai importante, au înregistrat în 2013 afaceri de peste 80 de milioane de euro, respectiv 7,9 milioane de euro.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul, cele mai importante vizând reabilitarea şi întreţinerea de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu sau Dolj. Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea şi extinderea la patru benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (Autostrada Bucureşti-Constanţa).