Profesorul american Keith Hitchins, decorat de Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”. Distincţia a fost înmânată de ambasadorul George Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a înmânat, în numele preşedintelui României, Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Mare Ofiţer, profesorului Keith Hitchins, de la Universitatea din Illinois. Ceremonia de decernare a avut loc pe 30 aprilie 2017, la sediul Consulatului General al României la Chicago, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în  SUA.

Potrivit sursei citate, ambasadorul George Maior a trecut în revistă cei peste 40 de ani de activitate ai profesorului Keith Hitchins, perioadă în care acesta a publicat un număr impresionant de lucrări academice dedicate istoriei şi culturii române.

Ambasadorul a arătat că, într-o perioadă marcată din ce în ce mai mult de naraţiuni false şi de încercări, uneori forţate şi nejustificate, de „demitizare” a istoriei, eforturile unui istoric de prestigiu precum K. Hitchins, bazate pe o muncă de cercetare şi documentare de o rigoare deosebită, aduc o necesară claritate.
„Profesorul Hitchins a demonstrat, în lucrările sale, legitimitatea istorică a cauzei naţionale române şi valenţele reale ale Marii Uniri din 1918, într-un context geopolitic complex şi dificil. A făcut acest lucru cu o rigoare academică remarcabilă, într-un câmp intelectual de mare competitivitate cum este cel american”, a declarat ambasadorul României.

Mulţumirile lui Keith Hitchins

La rândul său, profesorul Keith Hitchins a mulţumit Preşedintelui Klaus Iohannis pentru înalta distincţie acordată şi a mărturisit că România reprezintă nu doar subiectul principal al cercetării sale academice ci şi o ţară de care îl leagă sentimente şi amintiri deosebite, încă de la prima sa călătorie de studii, în 1960.

Keith Hitchins a apreciat în mod deosebit calitatea şcolii româneşti de istorie, arătând că oportunitatea de a studia în original lucrări ale autorilor români de referinţă a contribuit enorm la succesul propriilor demersuri.

Potrivit comunicatului de presă, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior efectuează o vizită de trei zile în zona Chicago. Programul deplasării cuprinde întâlniri cu membrii comunităţii româneşti, participarea la ceremonia de întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Condrea ca Mitropolit Ortodox Român al celor două Americi, discuţii cu mediul academic din Chicago, o conferinţă publică susţinută în cadrul reputatului think-tank american Chicago Council on Global Affairs, întâlniri cu reprezentanţi ai administraţiei Statului Illinois, ai oraşului Chicago şi ai mediului economic şi de afaceri din regiune.