Primul deţinut depistat marţi cu noul coronavirus a fost retestat, iar rezultatul e negativ. ANP: Niciun caz de Covid-19 în rândul celor privaţi de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul deţinut din România găsit ca fiind infectat cu noul coronavirus a fost retestat, iar rezultatul este negativ, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) remis, joi, „Adevărul”.

Primul deţinut din România găsit ca fiind infectat cu noul coronavirus a fost retestat, iar rezultatul este negative, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) remis, joi, „Adevărul”.

„Vă informăm că persoana privată de libertate confirmată pozitiv la testarea iniţială pentru SARS-CoV-2, marţi, 28.04.2020, la Penitenciarul Deva, a fost retestată, iar rezultatul obţinut a fost negativ. Preventiv, se va menţine monitorizarea medicală şi se vor aplica, în continuare, recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. În prezent, nu există situaţii în care, în urma testelor dispuse de Direcţiile de Sănătate Publică competente, să fie identificate persoane private de libertate infectate cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul ANP.

Primul deţinut infectat cu noul coronavirus din închisoarile din România este de la Pentenciarul Deva şi este asimptomitic, informa un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) remis, marţi, „Adevărul”.

„Vă informăm că, astăzi, 28.04.2020, o persoană privată de libertate aflată în custodia Penitenciarului Deva a fost confirmată pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Pentru certitudine, se va proceda la o retestare, administraţia locului de deţinere implementând recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Precizăm că deţinutul confirmat pozitiv este asimptomatic şi, de la momentul încarcerării în Penitenciarul Deva, acesta a fost cazat separat de restul efectivului, conform metodologiei aplicate de sistemul penitenciar în acest context epidemiologic”, se arată în comunicatul ANP.

Cum s-au pregătit puşcăriile pentru noul coronavirus

Oficialii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor spun că spitalele din închisori au pregătit paturi de tratament şi camere de izolare în contextul răspândirii noului coronavirus.

Potrivit reprezentanţilor ANP, sistemul are pregătit de mai mulţi ani un plan de măsuri contra răspândirii bolilor, tocmai pentru că penitenciarele sunt comunităţi închise, unde riscul izbucnirii unui focar epidemic este o realitate. Nu de puţine ori, la închisoare ajung persoane care suferă de afecţiuni contagioase pulmonare, cum e tuberculoza, sau boli cu transmitere sexuală.

Sorin Dumitraşcu, liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), spune că în toate spitalele-penitenciar s-au luat măsuri de prevenire şi o eventuală combatere a COVID-19. „Sunt alocate deja paturi pentru astfel de cazuri, în camere de tratament izolate, în fiecare spital-penitenciar. La Rahova a fost pregătită chiar şi secţia ATI a spitalului-penitenciar pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri mai grave. Mai mult, în fiecare penitenciar sunt deja camere de izolare pentru cei care au intrat în contact cu un bolnav. Din fericire, până în prezent, nu am avut cazuri de infectări în rândul deţinuţilor, aşa că paturile de tratament şi camerele de izolare au rămas neocupate. Probabil şi datorită unor măsuri luate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Astfel, au fost suspendate transferurile deţinuţilor între penitenciare, vizitele şi pachetele. Ca o compensare, s-a majorat până la 75 de minute pe zi timpul pe care fiecare deţinut îl poate petrece la telefon”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sorin Dumitraşcu.