MAE: Alertă de călătorie în Kenya la nivelul 8/9. Unde puteţi cere asistenţă consulară

0
Publicat:

În contextul în care în capitala Nairobi din Kenya, protestele au degenerat în violenţă, înregistrându-se cel puţin cinci morţi şi mai mulţi răniţi, Ministerul Afacerilor Externe a emis, marţi, o alertă de călătorie în zonă.

Ministerul de Externe a emis o alertă de călătorie în Kenya de nivelul 8/9

„Pe fondul evoluțiilor de securitate generate de tensiunile interne din Republica Kenya, inclusiv demonstrațiile recente din Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe a decis ridicarea nivelului de alertă pentru acest stat la nivelul 8/9. Evitați orice călătorie!”, avertizează MAE.

Situația de securitate din Republica Kenya se caracterizează printr-o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini. De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii, cu precădere în marile oraşe, din cauza unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în circulație. Atacurile se desfăşoară cel mai frecvent pe timpul nopţii, agresorii fiind organizaţi în grupuri de motociclişti înarmaţi cu arme de foc. Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară, în orice moment, în special în capitala Nairobi şi orașul Mombasa.

Ca urmare situației precare de securitate din Republica Kenya, a demonstraţiilor care au loc inclusiv în capitala Nairobi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să evite orice călătorie în această ţară.

Cetăţenii români sunt rugați să își reevalueze planurile de călătorie și să evite orice deplasare în acest stat”, scrie pe site-ul ministerului.

În ceea ce îi priveşte pe românii aflaţi în Kenya, aceştia sunt sfătuiţi să îşi anunţe de urgenţă prezenţa în zonă la la Ambasada României la Nairobi, la adresa de e-mail nairobi@mae.ro. sau accesând link-ul https://www.econsulat.ro/”,  în vederea facilitării obținerii de asistență și protecție consulară, dacă situația o va impune.

De asemenea, ei pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Nairobi: +254721214073, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice:  +254708368303.