Sora lui Barack Obama, printre protestatarii din Kenya împrăştiaţi cu gaze lacrimogene. Cel puţin cinci morţi şi zeci de răniţi

0
Publicat:

Auma Obama, sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama, s-a aflat printre protestatarii afectaţi de gazele lacrimogene folosite de forțele de ordine împotriva manifestanților din fața Parlamentului de la Nairobi, potrivit Newsweek.

Auma Obama, printre protestatarii din Kenya afectaţi de gazele lacrimogene; captură video
Auma Obama, printre protestatarii din Kenya afectaţi de gazele lacrimogene; captură video

Marţi, Kenya s-a confruntat cu proteste pe scară largă, cetățenii exprimându-se împotriva majorărilor fiscale propuse de guvern pentru a acoperi deficitul bugetar. După ce au folosit gaze lacrimogene, forţele de ordine au tras asupra demonstranților care încercau să ia cu asalt sediul Parlamentului de la Nairobi. Bilanţul: cel puțin cinci morți, zeci de răniți și sediul legislativului parţial incendiat. Un paramedic, Vivian Achista, a declarat însă că cel puțin 10 oameni au fost împușcați mortal.

În timpul unei transmisiuni de la faţa locului, un reporter CNN a spus că printre protestatarii asupra cărora au fost lansate gaze lacrimogene a văzut-o pe activista Auma Obama, sora vitregă a fostului președinte american Barack Obama. „A fost o imagine extraordinară, văzând-o pe Auma Obama aici cu acești tineri”, a spus acesta.

Întrebată de ce participă la manifestaţii, Auma Obama a răspuns: „Sunt aici pentru că… Uitați-vă la ce se întâmplă: tineri kenyeni manifestează pentru drepturile lor, cu steaguri. Nici măcar nu mai văd”. Apoi și-a acoperit ochii și a început să tușească din cauza gazelor lacrimogene.

„Poliția a împușcat patru protestatari. Astfel de acțiuni sunt inacceptabile și constituie o încălcare gravă a drepturilor omului. Justiția și răspunderea sunt imperative”, a scris într-o postare pe X, fostul Twitter, Comisia kenyană pentru drepturile omului (KHRC), distribuind şi o înregistrare video de la proteste.

Într-o altă postare, tot Comisia pentru drepturile omului din Kenya face apel la preşedintele Kenyei, pe care îl acuză că se comportă în mod tiranic.

„KHRC a văzut poliția trăgând cu arma când protestatarii mărșăluiau de-a lungul City Hall Way. KHRC avertizează poliția să nu tragă în protestatari. Către președintele @WilliamsRuto: lumea urmărește coborârea dvs. în tiranie! Acțiunile regimului dvs. reprezintă un asalt asupra democrației. Toți cei implicați în împușcături - în mod activ sau pasiv - trebuie să fie trași la răspundere”, avertizează postarea KHRC.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite