Sorin Cîmpeanu: Semestrul al II-lea va începe pe data de 8 februarie „sub rezerva evoluţiei epidemiologice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Imagine: Inquam Photos

Sorin Cîmpeanu, şeful MEC, a declarat că semestrul al II-lea va începe pe data de 8 februarie „sub rezerva evoluţiei epidemiologice”. Ministrul Educaţiei a avut, joi, consultări cu sindicatele din domeniu, cu asociaţiile de elevi, studenţi, profesori, cu reprezentaţi ai rectorilor.

Ministrul Educaţiei a vorbit folosind verbe la diateza pasivă despre redeschideerea şcolilor, spunând că „s-a reiterat” dorinţa de revenire a elevilor în şcoli, că „s-a subliniat” importanţa recuperării materiei pierdute pe parcursul cursurilor online – recuperare pentru care ministrul a făcut apel la profesori şi la „devotamentul” lor.

Iată principalele declaraţii ale ministrului Educaţiei cu privire la situaţia învăţământului în pandemie:

  • „S-a reiterat dorinţa de redeschidere a semestrului al II-lea în data de 8 februarie sub rezerva evoluţiei epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi a profesorilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare. 
  • S-a subiniat încă o dată, în mod special, importanţa acţiunilor remediale mai ales cu privire la derularea examenelor naţionale – dar nu numai pentru cei care susţin examenele naţionale – şi, de asemenea, s-a subliniat rolul profesorului pentru implementarea acestor acţiuni remediale. Am fost cu toţii de acord că este de recuperat, iar recuperarea se face doar prin devotamentul şi profesionalismul fiecărui cadru didactic. 
  • Se susţine elaborarea unei tematici care să fie conformă cu materia parcursă şi asimilată de elevi în cadrul examenelor naţionale, o tematică corelată cu cee ace s-a predate şi cu ceea ce s-a asimilat de către elevi. 
  • S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar. Deci, profesionalizarea managementului şcolilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante care vor fi analizate, rezultatul trebuie să fie unul singur: profesionalizarea managementului şcolii şi diminuarea la maximum posibil a influenţelor de natură politică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Când ar putea să revină elevii la şcoală

O decizie cu privire la redeschiderea şcolilor va fi luată „în ultima decadă” a lunii ianuarie a declarat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, care precizează însă că nu exclude niciun scenariu care s-ar impune în urma analizei pe care ministerul pe care îl conduce o va face de la jumătatea acestei luni.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, că va exista o strânsă legătură între disponibilitatea cadrelor didactice de a se imuniza şi redeschiderea şcolilor, dar acest detaliu nu este singurul luat în calcul. Ministrul spune că va analiza şi situaţia infectărilor care au avut loc în perioada vacanţei de iarnă.

„Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învăţământ (cu privire la – n.r.) vaccinare. Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie, am lansat o interogare, aşteptăm rezultatele numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16.00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eşantioane mici. Am precizat că răspunsul cu privire la disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligaţie de vaccinare. Dar pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum şi ordinea, prioritatea personalului din învăţământ la vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Cîmpeanu: Nu excludem niciun scenariu

Ministrul Educaţiei spune că analiza cu privire la situaţia epidemiologică va fi făcută pe finalul lunii ianuarie.

„Prioritatea sunt convins că va fi corelată perfect cu importanţa educaţiei în România, cu importanţa deschiderii şcolilor în regim clasic. Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluţia epidemiologică şi rata de infectare după perioada vacanţei de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluţiei campaniei de vaccinare, după ce vom analiza şi măsurile adoptate şi de alte state aflate într-o situaţie similară, şi – nu în ultimul rînd – după ce vom avea realităţile din sistemul de educaţie pentru care Ministerul Educaţiei a cerut raportatea estimată a celor care s-au aflat în dificultate cu privire la urmărirea procesului de învăţare online.(...) În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie vom face analiza, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie cu privire la redeschiderea şcolilor în format clasic. Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil şi profesionist, cu toate aceste date la dispoziţie”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.