Bacalaureatul, politizat în an electoral. Acuzații fără precedent la adresa ministerului Educației

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat 2024 a fost cel mai ușor din ultimii 14 ani cu o rată de promovare de aproape 80%. Subiectele la Română, Matematică, Istorie, Fizică sau Geografie au fost o glumă, au precizat pe atunci profesorii de specialitate consultați de „Adevărul”. Iată însă că gluma se îngroasă, căci există din ce în ce mai multe voci care susțin că Bacul a fost politizat. Nu de alta, dar ne aflăm în plin an electoral, iar unii trebuie să dea bine în fața alegătorilor. 

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație se ocupă cu elaborarea subiectelor la examene

Pe scurt: ministerul Educației este acuzat de mai multe voci din sistem că ar fi pus presiuni pe experții care au conceput subiectele, încercând să-i determine pe aceștia să scadă nivelul de dificultate al examenului.

Surse din minister, dar și din cadrul mai multor inspectorate școlare județene au declarat pentru Edupedu că, la solicitarea ministrei Ligia Deca, cu o săptămână înainte de începerea probelor în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație - instituția care elaborează subiectele - au apărut profesori din exterior. Aceștia au cerut să vadă subiectele secretizate pentru a verifica dacă elevii din rural ar putea lua măcar nota cinci. Ei și-au motivat cererea spunând că se încearcă evitarea dezastrului de la Simulare. „E prima dată când un ministru face așa ceva. S-au stabilit niște grupuri de lucru, aceasta a fost o imixtiune. Există proceduri interne ale CNPEE și secretizare, atunci când cineva umblă în sistem“, spun mai multe voci care au dorit să rămână anonime.

Elena Lasconi, acuzații grave la adresa ministerului 

Evident că vizita persoanelor din exterior nu a rămas fără ecouri, implicarea acestora „a răsuflat”, iar de aici până la scandal nu a mai fost decât un pas. 

Care ar fi fost motivul implicării directe a oficialilor din Minister? „Dacă vrei să iei BAC-ul, dă examen în an electoral! Asta pare să fie reţeta descoperită de responsabilii actuali din Educaţie. După un rezultat dezastru la Evaluarea Naţională, în aceeaşi ţară, în acelaşi sistem, apare o minune: 76,4% rată de promovare, înainte de contestaţii”, acuză Lasconi într-o postare pe pagina oficială de Facebook. 

Aceasta a anunțat că USR a depus în Parlament o solicitare pentru o întrunirea unei comisii de anchetă privind intervenția ministrului Deca în subiectele de la BAC .„Asta, după ce o anchetă serioasă de presă a dezvăluit faptul că ministrul Educației a făcut presiune pe experții care concep subiectele de examen. Scopul: subiecte ușoare, grad de dificultate mic pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare.

Elena Lasconi îi cere premierului Ciolacu să se implice și să clarifice cât mai repede situația. „Marcel Ciolacu ar putea clarifica în maximum o zi dacă ministrul Educației a abuzat de funcție pe tema subiectelor de la BAC. Dar nu-și bate capul cu Educația. E drept, școala nu l-a încurcat niciodată”, a mai spus Elena Lasconi, care este candidata USR la prezidențiale.

Cum se apără Ligia Deca

Ligia Deca a reacționat și a declarat că Ministrul Educației nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare al subiectelor. Procesul de elaborare, a spus ea, este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare.

„De asemenea, Comisia Națională gestionează ce înseamnă desfășurarea procesului de evaluare. Permiteți-mi să mărturisesc că și eu am văzut în presă diferite poziții ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învățat bine au avut o problemă. Însă în același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că ele nu sunt mod semnificativ statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor”.

Pe principiul „Câinii latră, caravana trece”, nimeni nu recunoaște nimic

Secretarul de stat responsabil cu organizarea examenelor de Bacalaureat, Zoltán Kallós, a spus și el că nu a chemat niciun profesor să vadă subiectele Centrului. „Subiectele au fost gata, zece variante, cu o săptămână înainte de bacalaureatul special. Nimeni nu le-a mai văzut decât în dimineața probei, când au fost extrase. Nu am făcut nicio chemare. Procedura așa spune: că subiectele trebuie să fie gata cu o săptămână înainte de Bacalaureatul special și apoi nu mai are nimeni acces, până în dimineața probei", a declarat Kallós pentru Edupedu.

Expert în educație: „Sistemul e defect, împăratul este gol”

„Contextul cel mai relevant în care eu citesc rezultatele acestea este dat chiar de feedback-ul multor profesori din sistem, care spun că sistemul este defect și că împăratul este gol, iar elefantul e în încăpere”, este de părere Marian Staș, expert în educație. 

Este vorba despre oameni din sistem care își asumă aceste enunțuri. Anume faptul că subiectele ca atare sunt formulate fără integritate sau cu integritate scăzută, astfel încât notele să fie mari și lucrurile să dea bine”, a mai declarat acesta. Marian Staș vine și cu un exemplu. 

De pildă, subiectul I și subiectul II, care valorează 60 de puncte dintr-o 100, la care mai adaug încă 10 puncte din oficiu, înseamnă de fapt, recunoaștere și înțelegere de text. Și la Română, și la Matematică. Mă întreabă tot felul de lucruri care nu au legătură cu câtă carte știu și cu câte lecturi am am parcurs la română sau la istorie. Mi se pare incorect din punct de vedere docimologic, adică al evaluării. Adică este o șmecherie și o o șmecherire a procesului, cu voie de la stăpânire.”

„Subiecte prea ușoare, după părerea mea”

Și nu este singurul care atenționează asupra faptului că în acest an Bacalaureatul a fost o joacă de copii. Și profesorii consulați de „Adevărul” au spus același lucru.

„Subiectele au fost ușoare, prea ușoare după părerea mea, accesibile tuturor celor care au învățat cât de cât, fără capcane, fără a-i pune pe elevi în dificultate în vreun fel. Vorbim despre subiecte pe care să le rezolve orice elev preocupat de școală și care a fost atent la ore. Cerințe simple, clare, fără a-i induce pe copii în eroare”, a precizat Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul „I.L.Caragiale” din Capitală.

„Chiar nu știu de ce le-a dat atât de ușor”, a completat și Denisa Tănăsescu, perofesoară de matemtică la același liceu. „Cine a învățat a putut lua lejer o noră de 8”, ne-a mărturisit și profesoara de Fizică Gabriela Alexandru. 

Concluzia? În timp ce unii acuză vehement, iar alții se apără luându-l pe „NU” în brațe, alegerile se apropie cu pași repezi. Încă nu se știe cine va profita cu adevărat în urma acestui scandal și cât de mult va cântări el în decizia alegătorilor. Însă, doar simplul fapt că un examen național de o astfel de anvergură a ajuns câmp de luptă politică duce, încă o dată, întregul sistem de învățământ romnesc în derizoriu.