UPDATE Hawaii: Locuitorii de pe Big Island sunt în pericol din cauza lavei, a cutremurelor şi a dioxidului de sulf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialităţile din Hawaii au început să evacueze zone mari de pe insulă, în urma activităţii vulcanice şi a unei serii de cutremure, care pun în pericol viaţa a mii de locuitori şi distrug casele şi infrastructura rutieră, relatează CNN.

Deşi peste 1700 de locuitori au fost îndemnaţi să-şi părăsească locuinţele, unii dintre ei au ales să rămână, o greşeală ce-i poate costa viaţa, susţin autorităţile.

Pe lângă lava care poate aprinde locuinţele chiar înainte de a ajunge la ele, din cauza temperaturii extrem de ridicate, un alt pericol mare îl reprezintă dioxidul de sulf, un gaz toxic care a ajuns la o concentraţie letală în zonă.

De asemenea, odată cu activitatea seismică, este posibil să se formeze şi valuri „tsunami”. În urma cutremurului de 6.9 pe scara Richter de vineri nu a existat, însă, un astfel de fenomen. Autorităţile monitorizează situaţia, sperând ca activitatea vulcanică şi seismică să se diminueze şi să nu ducă la alte complicaţii, precum un tsunami devastator ca cel din 2011.