Ucraina, din ce în ce mai departe de banii americanilor. O nouă finanțare a SUA pentru continuarea conflictului ar depinde de rezultatul alegerilor pentru Casa Albă

0
Publicat:

Președintele american Joe Biden îndeamnă în continuare membrii Congresului să aprobe cererea sa de ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, aceasta fiind probabil ultima șansă pentru ca o nouă finanțare militară să ajungă în țara devastată de război înainte de alegerile prezidențiale.

Biden încă mai speră să obțină cele 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina FOTO EPA EFE

Acest lucru a fost transmis direct Casei Albe, a declarat un oficial american pentru CNN.

De altfel, oficialii de la Pentagon nu au avut nicio întâlnire în ultima lună pentru a decide ce să trimită Ucrainei din depozitele de arme ale Departamentului Apărării — deoarece nu mai există bani pentru a finanța pachetele de ajutor.

Biden s-a întâlnit miercuri la Casa Albă cu membrii Camerei și Senatului pentru a expune ce situația gravă în care se află Ucraina.

La un moment dat, președintele s-a întors către consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, și directorul de informații naționale, Avril Haines, pentru a evidenția capacitățile pe care Ucraina le va pierde în lunile următoare, conform unui oficial de la Casa Albă.

Un alt oficial a declarat pentru CNN că au fost indicate în mod specific sistemele de apărare antiaeriană și munițiile de artilerie drept exemple de capacități cheie care ar putea să se epuizeze fără sprijinul SUA.

Biden a avertizat, de asemenea, că personalul SUA este în pericol, spunând că dacă războiul Ucraina-Rusia se extinde pe teritoriul NATO, SUA ar trebui să se implice direct în conflict.

Republicanii vor garanții pentru a vota fondurile pentru Ucraina

Cu acea ocazie, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a declarat că o continuare a finanțării Ucrainei ar putea transforma țara într-un mlaștină pentru SUA, asemănătoare războiului din Afganistan din ultimele două decenii.

"Nu putem cheltui miliarde de dolari fără o strategie clară articulată și i-am spus președintelui în întâlnirea de azi din nou, așa cum am spus în mod repetat, 'Domnule, trebuie să articulați care este strategia. Care este finalul?'", a declarat Johnson într-un interviu la CNN.

La Casa Albă, Biden le-a spus reporterilor că el crede că întâlnirea a decurs bine și că "cea mai mare parte a membrilor Congresului susțin ajutorul" pentru Ucraina. "Întrebarea este dacă o mică minoritate va bloca acest lucru, ceea ce ar fi un dezastru", a spus Biden.

Între timp, în interiorul Casei Albe, la sediul NATO și la Kiev, există o conștientizare clară că dacă Donald Trump este reales, în noiembrie, el va tăia cel mai probabil sprijinul pentru Kiev.

"Principalul motiv pentru care republicanii nu vor fi în favoarea unui ajutor suplimentar pentru Ucraina este că nu vor să-i supere pe candidatul Trump și pe susținătorii săi," a spus reprezentantul democrat Mike Quigley într-o emisiune CNN. "El a spus deja clar ce ar face: războiul s-ar încheia în prima sa zi ca președinte, ceea ce înseamnă că Putin ar păstra granițele pe care le are, dacă nu chiar mai multe."

Indiferent de ceea ce se întâmplă în politica americană anul acesta, oficialii de informații americani și occidentali cred că războiul Rusiei în Ucraina va continua mult timp.

Cât va mai dura războiul din Ucraina

Evaluările variază, dar aproape toate presupun că vor fi cel puțin încă doi ani de lupte, conform mai multor surse familiare cu informațiile — suficient pentru a depăși primul mandat al lui Biden. În particular, unii oficiali americani și occidentali spun că ar putea fi chiar și cinci ani de lupte.

Funcționarii administrației și legislativul, inclusiv unii republicani, au fost, din acest motiv, dornici să aprobe și să dirijeze finanțarea către Ucraina înainte de a intra în ultimul ceas, la sfârșitul anului 2024.

Volodimir Zelenski spune că nu sunt bani nici pentru noi recruți FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Administrația a solicitat în cele din urmă 60 de miliarde de dolari, dar Congresul nu a putut ajunge la un acord până la sfârșitul anului trecut — să faci mai mult într-un an de alegeri tensionat ar putea fi acum doar un vis frumos, a spus o sursă pentru CNN.

"Am rămas fără bani", a spus un oficial militar american staționat în Europa. "Administrația a reușit să facă ceva magie [dar] ne apropiem de sfârșitul fondurilor."

"Practic totul depinde de faptul dacă Biden este reales, nu-i așa?", a spus o altă sursă.

Pe termen scurt, oficialii de informații americani nu cred că o scădere a finanțării SUA va avea un impact major pentru Ucraina. Rusia se luptă să se regrupeze, ceea ce îi oferă Ucrainei un timp suplimentar, au spus sursele familiare cu evaluările de pe front. Dar pe termen lung, lipsa de ajutor american ar putea permite Moscovei să recâștige momentul prin intensificarea aprovizionării cu arme și beneficiind de sprijinul Iranului și Coreei de Nord, a spus una dintre sursele CNN.

O altă preocupare este că Europa, care se află deja într-o situație dificilă în ceea ce privește aprovizionarea cu arme și muniții, va urma exemplul SUA și va începe să retragă ajutoarele pentru Ucraina.

Ce înseamnă încheierea finanțării pentru Ucraina

Pe termen scurt, încheierea finanțării SUA pentru Ucraina ar putea limita capacitatea acesteia de a efectua lovituri la distanțe mari în Crimeea ocupată de Rusia și în Marea Neagră — lovituri care au fost susținute de armele occidentale, inclusiv Sistemele de Rachete Tactice ale Armatei SUA, cunoscute și sub numele de ATACMS.

Dacă acea sursă ar dispărea, oficialii SUA cred că Ucraina ar putea pierde capacitatea de a efectua unele operațiuni vizibile, a spus o persoană familiară cu evaluările de informații ale SUA. Loviturile Ucrainei asupra flotei rusești din Marea Neagră din toamna trecută, care au determinat Rusia să retragă multe dintre navele din Sevastopol, în Crimeea ocupată, au fost posibile datorită rachetelor cu rază lungă furnizate de Occident.

Rachetele ucrainene nu vor mai ajunge în Marea Neagră FOTO Profimedia

Ucraina se așteaptă să își consolideze anul acesta baza industrială de apărare și să își reconstruiască forțele în anticiparea unor lupte și mai mari în 2025, a spus oficialul american — o strategie pe care se va concentra și Rusia.

Ambele părți sunt "prea epuizate în ceea ce privește trupele și echipamentul pentru a face mutări importante în 2024," a spus aceeași sursă. Ucrainenii au discutat despre 2025 ca fiind "o opțiune mai fezabilă în ceea ce privește o altă ofensivă," a spus oficialul militar.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus într-o conferință de presă luna trecută că armata sa a propus mobilizarea a încă 450.000 până în 500.000 de bărbați.

Trump va bloca orice fonduri pentru Ucraina

"Mobilizarea a încă 450.000 până la 500.000 de oameni va costa Ucraina 500 de miliarde de grivne [13 miliarde de dolari] și aș vrea să știu de unde vor veni banii", a spus Zelensky.

"Având în vedere că sunt necesari șase civili ucraineni care plătesc taxe pentru a plăti salariul unui soldat, ar trebui să găsesc încă 3 milioane de oameni care să lucreze undeva pentru a putea plăti pentru trupele suplimentare."

"Nu numai că este important ca banii să fie alocați, ci și că aceștia să fie distribuiți înainte de alegeri, deoarece orice fonduri FY24 care încă așteaptă să fie cheltuite pot fi blocate de Trump", a declarat un alt oficial american pentru CNN.

Donald Trump a fost clar: Războiul se termină în prima zi de mandat FOTO Profimedia

La un moment dat anul trecut, unii membri mai ai Congresului estimau că Ucraina ar avea nevoie de până la 100 de miliarde de dolari pentru a ajunge până în 2024, a spus o sursă din legislativul american. Casa Albă a stabilit în cele din urmă o cerere de 61 de miliarde de dolari pentru 2024, cu aproximativ 7 miliarde de dolari mai mult decât a solicitat pentru ajutorul militar ucrainean pentru 2023.

Între timp, oficiali de rang înalt din SUA au lucrat în ultimul an pentru a elabora un caz legal pentru a confisca și transfera Ucrainei aproximativ 300 de miliarde de dolari în active ale Băncii Centrale Ruse aflate în Occident, a relatat anterior CNN. Aceste active au fost înghețate după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Această mișcare ar necesita acordul aliaților SUA din Grupul celor 7 economii avansate, precum și un act al Congresului pentru a-i da președintelui autoritatea de a confisca activele rusești deținute în SUA.