Obama gafează grav, încercând să atragă simpatia republicanilor: „Trag tot timpul cu arma! Am un respect profund pentru tradiţia vânătorii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea regimului armelor a fost printre principalele promisiuni electorale ale lui Obama. FOTO Reuters

Preşedintele american, atacat dur în ultimele două săptămâni din cauza schimbărilor aduse regimului armelor, a încercat să-i liniştească pe republicanii care susţin că noua lege le încalcă dreptul constituţional de a purta armă. Ceea ce a ieşit însă riscă să se tranfsorme într-un dezastru pentru imaginea democrtului Obama: „Trag tot timpul cu arma!”, a afirmat acesta.

Într-un interviu acordat publicaţiei americane „New Republic”, preşedintele Statelor Unite a fost întrebat dacă a tras vreodată cu arma. Răspunsul său a fost dezarmant: „Da, de fapt, tragem tot timpul cu arma la Camp David”. Camp David este una dintre reşedinţele oficiale ale preşedintelui SUA, aflată la aproximativ 100 de kilometri de Washington DC. 

Obama se referea la tirul sportiv, în care participanţii trag cu puşca în discuri de lut, lansate automat de un aparat special.

Imediat, jurnaliştii l-au întrebat dacă se referă la întreaga sa familie. „Fetele - nu, dar deseori am invitaţi acolo. Şi am un respect profund pentru tradiţia vânătorii, care datează de generaţii în această ţară. Şi cred că aceia care o ignoră fac o mare greşeală”, a răspuns Obama, care tocmai a început oficial cel de-al doilea mandat la Casa Albă.

În ultimele săptămâni, popularitatea democratului Obama a scăzut dramatic din cauza deciziei de a modifica regimul armelor prin măsuri executive, ceea ce înseamnă că preşedintele democrat şi-a asumat practic răspunderea pe noua lege, fără a mai ţine cont de poziţia Congresului.

Republicanii au reacţionat imediat şi l-au ameninţat pe Obama chiar cu demararea procedurii de suspendare. Senatorii statului New York au elaborat şi aprobat un nou regim al armelor, cel mai strict din istoria statului, săptămâna trecută. Proiectul legislativ vizează în principal puştile, cartuşele de capacitate ridicată şi va presupune monitorizarea persoanelor care suferă de boli psihice şi au permis de armă.

Texas: „Arestaţi imediat pe oricine încearcă să vă ia arma”

Un congresman republican a înaintat o propunere care ar funcţiona ca un embargo legislativ în Texas: chiar dacă membrii Congresului votează noua lege a armelor, ea nu va putea fi aplicată în acest stat, iar orice oficial care încearcă să o aplice va fi arestat pe loc.