Creștere a cazurilor de „sextorsiune“ în rândul copiilor, în SUA. Avertismentul lansat de FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O creștere foarte mare a cazurilor de copii constrânşi să plătească după ce au fost îndemnaţi să trimită imagini cu caracter sexual, un fenomen cunoscut sub numele de „sextorsiune", se înregistrează în Statele Unite ale Americii, conform AFP.

În SUA se înregistrează o creștere a cazurilor de șantaj sexual asupra minorilor foto telem.ro

Autorităţile americane şi-au exprimat luni îngrijorarea în legătură cu acest fenomen, conform Agerpres.

Potrivit poliţiei federale americane FBI, forţele de ordine ale SUA au înregistrat în acest an peste 7.000 de cazuri de „sextorsiune" la adresa unor copii şi adolescenţi, cu un total de 3.000 de victime.

Majoritatea cazurilor au vizat băieţi, dintre care mai mult de zece s-au sinucis, subliniază FBI. Reprezentanții Agenției precizează că majoritatea operaţiunilor de „sextorsiune“ provin din afara SUA, în principal din Nigeria şi Coasta de Fildeş. Acestea încep în general în grupuri de discuţie şi pe site-uri de jocuri online, cu persoane ce utilizează identităţi feminine false. Victimele sunt convinse să trimită imagini cu ele cu caracter sexual, iar apoi sunt ameninţate cu publicarea acestor fotografii, dacă nu va fi plătită o sumă de bani, potrivit FBI.

Printre victime au fost și copii de 10 ani

Tinerii vizaţi au în general vârste între 14 şi 17 ani, însă anchetatorii au interogat şi victime de 10 ani.

Ruşinea, frica şi confuzia pe care victimele le resimt atunci când sunt prinse în capcană le împiedică adesea să ceară ajutor", subliniază FBI.

Poliţia federală îi încurajează pe părinţi să-şi educe şi informeze copiii asupra existenţei acestei ameninţări: „FBI a constatat o creştere îngrozitoare a cazurilor de sextorsiune ce vizează financiar băieţi minori şi problema este că majoritatea victimelor cărora le este frică să le semnaleze nici măcar nu sunt incluse în aceste cifre", a declarat într-un comunicat directorul FBI Christopher Wray.

Victimele pot crede că nu există ieşire. Ne revine tuturor (obligaţia) de a-i asigura că ei nu vor avea probleme, că există speranţă şi că ei nu sunt singuri", a conchis directorul FBI.