Controversatul consilier al lui Trump Sebastian Gorka nu mai lucrează pentru administraţie, anunţă Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul consilier pe probleme de securitate al lui Donald Trump Sebastian Gorka, un personaj de dreapta cu referinţe discutabile în politica externă şi securitate, care a scris la Bretibart, nu mai lucrează pentru administraţie, a anunţat un reprezentant al Casei Albe, relatează The Guardian.

Gorka nu a demisionat, a declarat vineri acest oficial, care nu a oferit alte precizări cu privire la circumstanţele plecării fostului consilier.

The New York Times (NYT) scrie că noul secretar general al Casei Albe John Kelly a spus clar că nu-l mai vrea pe Gorka la Casa Albă şi l-a dat afară.

Gorka, adjunctul asistentului preşedintelui, l-a consiliat pe Trump pe probleme de securitate naţională, însă responsabilităţile sale erau vagi. El a apărut frecvent ca purtător de cuvânt al lui Trump la televiziuni prin cablu, unde a părut să-i facă plăcere să alimenteze controverse în mandatul său de câteva luni.

The Guardian a scris că Gorka, născut la Londra din părinţi ungari şi naturalizat american, a avut în trecut legături cu grupuri de extremă dreapta din Ungaria. El a dezminţit că a fost membru al unor asemenea grupări.

Gorka a fost criticat dur din cauza vederilor sale faţă de islam. El a fost un susţinător vocal al încercărilor lui Trump de a interzice temporar intrarea în Statele Unite a cetăţenilor a şase ţări majoritar musulmane.

După ce o bombă a explodat la moscheea din Minneapolis, Gorka a apărat tăcerea lui Trump cu privire la acest atac, sugerând că ar fi putut să fie o ”falsă crimă legată de ură”.

Liberali şi progresişti au denunţat îndelung prezenţa acestuia la Casa Albă.

În urma violenţelor sângeroase de la Charlottesville, asociaţii pentru drepturi civile l-au îndemnat pe Trump să-i demită pe Gorka şi pe Steve Bannon, fostul strateg al lui Trump, îndepărtat din funcţie săptămâna trecută.

Asociaţia Leadership Conference on Civil and Human Rights (LCCHR) a salutat vineri plecarea ”tardivă” a”lui Gorka.

”Nimeni care susţine idei ale supremaţiei albilor şi neonaziste nu ar trebui să facă parte din această administraţie sau din vreo administraţie”, a subliniat preşedinta şi CEO a asociaţiei Vanita Gupta.

Ea a denunţat alte două acţiuni de vineri ale preşedinteluii republican - interzicerea recrutării de persoane transgen în armată şi graţierea controversatului şerif Joe Arpaio.

Gorka a fost nevoit să retracteze recent declaraţii prin care a sugerat că secretarul de Stat Rex Tillerson le-a dat americanilor false asigurări respingând ”ameninţarea iminentă” a unui război nuclear cu Coreea de Nord.

El a scris despre securitatea naţională la Breitbart News, unde a lucrat pentru Bannon, care a revenit la acest site după ce a plecat de la Casa Albă.

Mai multe pentru tine:
Dan Șucu a părăsit Giuleștiul flancat de 6 bodyguarzi. „Te-ai trezit că aici nu vinzi mobilă și te faci de râs”
76% dintre români consideră că fumătorii adulți ar trebui să primească informații corecte, fundamentate științific, despre produsele fără fum
Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %
Astăzi este ultima zi în care profesorii beneficiază de tarife preferențiale la Dare to Learn – cel mai mare eveniment educațional din Europa
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Zodiile care vor avea parte de vești grozave în Joia Mare. Problemele de sănătate se rezolvă miraculos, iar oportunități financiare apar de nicăieri
Depozit de droguri „La Casa de Papel“, găsit într-un apartament închiriat. Traficantul, dat în vileag de alt dealer
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Șeful Gărzii de Mediu: „Dacă arzi deşeuri, faci puşcărie”. Sancțiuni de sute de milioane au fost date în ultimii trei ani
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
ORSE: Soluțiile inteligente de consum al energiei trebuie să fie accesibile și celor cu venituri reduse