UPDATE Moscova susţine că a „dejucat“ atentate în Crimeea, care ar fi fost puse la cale de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a afirmat, miercuri, că a dejucat în Crimeea „atacuri teroriste“ pregătite, potrivit serviciilor secrete ruse, de Ucraina în scopul de a „destabiliza“ această peninsulă. Afirmaţiile au fost negate imediat de Kiev, transmite AFP.

„FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia, n. red.) a dejucat în Crimeea atacuri teroriste, care vizau elemente vitale de infrastructură de pe această peninsulă“, au anunţat serviciile ruse de securitate într-un comunicat, precizând, totodată, că un agent al FSB şi un militar rus au fost ucişi în două operaţiuni care urmăreau oprirea „sabotorilor“ ucraineni.

Potrivit acestui comunicat, un prim grup de „sabotori-terorişti“ a fost descoperit în apropiere de oraşul Armiansk, în Crimeea, în noaptea de 6 spre 7 august.

„Un agent al FSB a fost ucis într-un schimb de focuri în timpul operaţiunii care urmărea să-i oprească pe aceşti terorişti“, se precizează în comunicat. De asemenea, 20 de dispozitive explozive artizanale şi peste 40 de kilograme de TNT ar fost confiscate.

Totodată, FSB-ul susţine că a împiedicat alte două grupuri de „sabotori-terorişti“ sprijinite de „blindate ale forţelor armate ucrainene“ să intre în Crimeea în noaptea de 7 spre 8 august. „Un militar rus“ a fost ucis în confruntări, precizează comunicatul.

De cealaltă parte, serviciul ucrainean de securitate SBU a respins vehement aceste acuzaţii, în timp ce Statul Major ucrainean le-a calificat drept o „provocare“.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia în martie 2014, după o intervenţie militară urmată de un referendum referitor la alipirea peninsulei, denunţat drept ilegal de Kiev şi occidentali.

În Crimeea se află mai multe baze militare şi navale ruse, inclusiv cea a flotei ruse de la Marea Neagră, la Sevastopol.

Anexarea Crimeei de către Rusia a provocat cele mai puternice tensiuni dintre Occident şi Moscova de la sfârşitul Războiului Rece, fiind urmată de un val de sancţiuni europene şi americane la adresa Rusiei.