UPDATE Moscova susţine că a „dejucat“ atentate în Crimeea, care ar fi fost puse la cale de Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a afirmat, miercuri, că a dejucat în Crimeea „atacuri teroriste“ pregătite, potrivit serviciilor secrete ruse, de Ucraina în scopul de a „destabiliza“ această peninsulă. Afirmaţiile au fost negate imediat de Kiev, transmite AFP.

„FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia, n. red.) a dejucat în Crimeea atacuri teroriste, care vizau elemente vitale de infrastructură de pe această peninsulă“, au anunţat serviciile ruse de securitate într-un comunicat, precizând, totodată, că un agent al FSB şi un militar rus au fost ucişi în două operaţiuni care urmăreau oprirea „sabotorilor“ ucraineni.

Potrivit acestui comunicat, un prim grup de „sabotori-terorişti“ a fost descoperit în apropiere de oraşul Armiansk, în Crimeea, în noaptea de 6 spre 7 august.

„Un agent al FSB a fost ucis într-un schimb de focuri în timpul operaţiunii care urmărea să-i oprească pe aceşti terorişti“, se precizează în comunicat. De asemenea, 20 de dispozitive explozive artizanale şi peste 40 de kilograme de TNT ar fost confiscate.

Totodată, FSB-ul susţine că a împiedicat alte două grupuri de „sabotori-terorişti“ sprijinite de „blindate ale forţelor armate ucrainene“ să intre în Crimeea în noaptea de 7 spre 8 august. „Un militar rus“ a fost ucis în confruntări, precizează comunicatul.

De cealaltă parte, serviciul ucrainean de securitate SBU a respins vehement aceste acuzaţii, în timp ce Statul Major ucrainean le-a calificat drept o „provocare“.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia în martie 2014, după o intervenţie militară urmată de un referendum referitor la alipirea peninsulei, denunţat drept ilegal de Kiev şi occidentali.

În Crimeea se află mai multe baze militare şi navale ruse, inclusiv cea a flotei ruse de la Marea Neagră, la Sevastopol.

Anexarea Crimeei de către Rusia a provocat cele mai puternice tensiuni dintre Occident şi Moscova de la sfârşitul Războiului Rece, fiind urmată de un val de sancţiuni europene şi americane la adresa Rusiei. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite