Republica Moldova ar putea renunţa la achiziţia de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chestiunea privind semnarea unui acord de import a energiei electrice din Ucraina la un preţ mai mic a fost discutat în timpul recentei vizite la Kiev a delegaţiei guvernamentale, a declarat premierul Iurie Leancă, citat de agenţia Moldpres.

Potrivit Moldpres, prim-ministrul Iurie Leancă a anunţat astăzi că în cadrul vizitei la Kiev s-a ajuns la un consens în privinţa posibilităţii de a procura energie electrică din Ucraina la un preţ mult mai mic decât de la Centrala de la Cuciurgan, care aparţine gigantului rus Inter RAO EES.

Specialiştii susţin că în cazul în care administraţia de la Cuciurgan nu acceptă să reducă preţul, aceasta ar putea semnifica renunţarea la achiziţia de energie electrică din regiunea separatistă. În opinia experţilor la mijloc ar putea fi o înţelegere politică între Ucraina şi Republica Moldova, lucru ce ar putea atrage însă mânia Moscovei. Mai ales că în fruntea gigantului rus Inter RAO EES, se află Igor Secin, al doilea om ca influenţă în Rusia.

De notat că şi în anii 2005-2008, Republica Moldova a cumpărat energie electrică doar din Ucraina, dar după vizita din noiembrie 2008 la Chişinău al lui Vladimir Putin, a început să cumpere curent doar de la Cuciurgan.

La 31 martie 2014, expiră contractele actuale de achiziţie a energiei electrice la un preţ de 6,9 cenţi americani pentru un kilowatt. Ministerul Economiei susţine că negociază un preţ de şase cenţi.