Preşedintele Nicolae Timofti poate sprijini formarea unui guvern pro-european, însă are nevoie de sprijinul partidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti trebuie să preia iniţiativa. FOTO Alexandru Tarlev

Preşedintele Nicolae Timofti îşi poate exercita atribuţiile constituţionale pentru formarea unui guvern pro-european la Chişinău, a declarat Iulian Chifu, fostul consilier al ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „Orizont European” de la postul de televiziune „TVR Moldova”.

Conform lui Iulian Chifu, la Chişinău este necesar un guvern reformist pro-european, nu un simplu guvern pro-european ca etichetă. De asemenea, formarea guvernului Republicii Moldova trebuie să fie sustenabilă, să dureze până la finalul de mandat de 3 ani.

Dezbaterea despre cine nominalizează premierul de la Chişinău este considerată de Iulian Chifu o chestiune tehnică, deşi de principiu readucerea PLDM la masa de negocieri pretinde respectul pentru alegerile din 30 noiembrie şi nu o soluţie de marcare a unor câştiguri din transferuri parlamentare, pentru că imaginea ar valida traseismul, o situaţie deloc în beneficiul noii alianţe. Cel mai important lucru în opinia expertului este ca partidele de la Chişinău să convină că fac şi exercită o guvernare reformistă, cu susţinere parlamentară substanţială şi fără condiţii excepţionale, pentru următorii 3 ani.