FOTO. Cozi interminabile la secţiile de vot din Chişinău pentru prezidenţialele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coadă la vot la Ambasada României din Chişinău. Foto Adevărul Moldova

Mii de moldoveni care deţin cetăţenie română şi-au exprimat opţiunea în ce priveşte alegerea preşedintelui României. La secţiile de votare din Chişinău s-au format cozi imense, dar cu toate acestea alegătorii nu s-au dat duşi.

Una dintre cele mai solicitate secţii de votare a fost Ambasada României de la Chişinău unde până la orele seriii au votat aproximativ 2000 de persoane. Alegătorii au fost nemulţumiţi de coada interminabilă şi ritmul lent în care li s-a permis să intre în ambasadă. În pofida acestor factori cei prezenţi au venit la votare cu voie bună şi inima deschisă. „Am venit cu plăcere şi bucurie, vrem să votăm pentru un viitor luminos. Suntem fericiti că avem ocazia aceasta”, a spus o femeie care a petrecut aproape trei ore aşteptându-şi rândul. Media de participare la vot în celelalte trei secţii de votare din Chişinău a fost tot de aproximativ 2.000 de persoane, în vreme ce la celelalte 17 secţii de vot din Republica Moldova a fost înregistrată o medie de circa 400 de alegători.

Ca să voteze, cei mai mulţi alegători au folosit paşaportul românesc. Unii îl au de 12 ani, alţii l-au primit recent. „Abia când mi-am luat paşaportul românesc am putut să îmi vizitez nepoata în Italia. Ca să plec peste hotare cu paşaportul moldovenesc biometric îmi trebuiesc o grămadă de bani. Aşa că le mulţumim românilor pentru şansa acordată”, mărturiseşte o profesoară din mulţimea de alegători.

Vor o Românie prosperă

Moldovenii nu au fost deloc secretoşi în timp ce aşteptau la coadă şi au împărtăşit fără rezerve unii cu alţii numele candidaţilor aleşi. ”Hotărârea privind persoana către care va merge votul a fost luată fără mari bătăi de cap. Am decis foarte usor, stiu ce vreau pentru mine, în primul rând”, spunea unul din cetăţenii aşezaţi în rând. Potrivit spuselor mai multor oameni, aceştia au votat pentru o Românie frumoasă şi prosperă, dar şi pentru bunăstarea Republicii Moldova. Cei mai mulţi din cei prezenţi s-au arătat convinşi că va exista şi un al doilea tur de alegeri pentru preşedinţia României. Cetăţenilor li s-a cerut să semneze o declaraţie în care confirmă faptul că nu vor vota de mai multe ori la acest scrutin. Poliţiştii care au asigurat ordinea în jurul Ambasadei României din Chişinău au apreciat la 10.000 de persoane numărul celor care s-au prezentat la vot la această secţie.