Chișinăul a semnat primul contract de achiziție a gazelor cu cea mai mare companie energetică din sud-estul Europei
0Energocom, companie de la Chișinău, a semnat primul contract de achiziție a gazelor naturale cu OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din sud-estul Europei, au anunțat miercuri, 7 mai, responsabilii Ministerului moldovean al Energiei.
Contractul dintre companiile Energocom și OMV Petrom va permite Chișinăului să cumpere gaze naturale din Neptun Deep, proiectul de explorare și extracție a gazelor naturale situate în Marea Neagră, în largul coastei României.
,,În baza acestuia, Energocom SA va achiziționa gaze naturale provenite din proiectul strategic Neptun Deep, din momentul în care acesta va deveni operațional, după anul 2027. Acesta este cel mai mare proiect de gaze naturale din Marea Neagră și primul proiect offshore de mare adâncime din România. Neptun Deep are rezerve estimate de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care vor contribui la poziționarea României ca cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Livrările vor fi efectuate la punctul virtual de tranzacționare (VTP) din România, asigurând un flux constant de gaze naturale pentru Republica Moldova”, au menționat reprezentanții Ministerului Energiei din țara vecină.
Contractul este unul pe termen lung, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale Republicii Moldova, țară șantajată energetic cu precădere în ultimii ani de Kremlin.
,,După ce Rusia a redus livrările de gaze către Republica Moldova, în 2021, Energocom a demonstrat că poate aduce gaze naturale lichefiate chiar de peste ocean, iar acum securizează livrările din cel mai mare proiect offshore din Marea Neagră ce urmează să înceapă extracția într-un viitor apropiat. Prin contractul acesta pe termen lung, vom contribui la diversificarea surselor de aprovizionare și, astfel, la securitatea energetică a țării”, a afirmat ministrul moldovean al Energiei, Dorin Junghietu.
Criză energetică declanșată de Kremlin
Din decembrie 2022, Chișinăul nu mai importă gaze de la concernul rus Gazprom, achiziționându-le de pe piața europeană.
Țara a fost lovită la începutul acestui an de o criză energetică, după ce Moscova a refuzat să livreze gaze regiunii separatiste Transnistria prin rute alternative, în urma deciziei Kievului de a nu mai prelungi contractul de tranzit al gazelor către Europa.
Liderii de la Chișinău au afirmat că această criză energetică a fost provocată intenționat de Moscova, cu scopul de a destabiliza relațiile dintre malul drept și cel stâng al Nistrului, precum și de a influența prețurile resurselor energetice în contextul alegerilor parlamentare din acest an.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a afirmat recent, într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, că Kremlinul nu și-a atins obiectivele.