Avertizare pentru România! Rusia a găsit în prunele româneşti urme moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prunele româneşti ar putea fi interzise în Rusia FOTO Adevărul

Agenţia federală rusă pentru siguranţa agroalimentară şi veterinară Rosselhoznadzor anunţă că a dejucat o tentativă de introducere în Rusia a fructelor moldoveneşti cu documente de origine românească.

Rosselhoznadzor avertizează că va combate toate încercările de a importa fructe din Moldova şi Polonia prin alte ţări. Prima tentativă a fost descoperită, anunţă Interfax.

Şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, a declarat că într-un camion care transportă prune din România jumătate erau româneşti, iar jumătate - din Republica Moldova.

"Avem informaţii că unele state est-europene ar intenţiona să se ocupe de operaţiuni de livrare (în Rusia n.r.) a fructelor din Moldova si Polonia. Considerăm că trebuie să avertizez că vom bloca orice tentativă", a spus Serghei Dankvert.

El a menţionat că sancţiunile ruse împotriva tuturor ţărilor care se angajează în astfel de practici vor fi "suficient de aspre". Dankvert a reamintit că în certificatele care însoţesc produsele trebuie să demonstreze provenienţa lor.

"Dacă vom constata că certificatele conţin informaţii false, din dorinţa de a oferi asistenţă pentru cei ale căror produse sunt interzise în Rusia, această certificare va fi declarată ilegală şi vom exprima neîncredere serviciului fitosanitar din ţara care a emis certificatul", a declarat oficialul rus.

Începând cu 21 iulie, Rusia a interzis livrările de fructe din Moldova şi începând cu 1 august - de fructe şi legume din Polonia, drept motiv invocându-se încălcarea repetată a normelor fitosanitare ruseşti.