Uciderea ambasadorului SUA în Libia putea fi prevenită. Diplomaţii americani, avertizaţi cu trei zile înainte de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un agent al forţelor de ordine din Libia, păzind intrarea principală a consulatului american din Benghazi, unde a fost ucis ambasadorul Christopher Stevens FOTO: Reuters

Uciderea ambasadorului american Christopher Stevens, în oraşul libian Benghazi, şi a altor trei conaţionali ar fi putut fi prevenită, pentru că diplomaţii SUA fuseseră avertizaţi cu trei zile înainte că sunt riscuri mari să aibă loc proteste violente şi chiar atacuri organizate de grupări teroriste.

Informaţia a apărut după ce preşedintele interimar al Libiei, Mohammed el-Megarif, a declarat că guvernul ştia că un atac asupra consulatului SUA din Benghazi este în curs de comitere de către un grup islamist asociat reţelei teroriste Al-Qaeda.

Cu toate acestea, ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a insistat asupra faptului că aceste crime sunt rezultatul unei demonstraţii împotriva filmului „Inocenţa Musulmanilor” considerat ofensator la adresa Islamului şi a Profetului Mohamed. 

Surse diplomatice ale publicaţiei „The Independent” susţin că SUA ştiau cu 48 de ore înainte de atac că acesta va avea loc.

Alerta a fost emisă de Departamentul de Stat pentru Securitate Diplomatică, dar fără să fie făcută publică. „Nu luăm în seamă orice informaţie care indică un posibil atac planificat sau iminent asupra armatei americane din Benghazi“, a declarat un purtător de cuvânt din cadrul Departamentului de Stat american.

Credem cu tărie că acest atac a fost calculat, planificat şi îndreptat în special împotriva Consulatului SUA din Benghazi. Câţiva dintre cei care au participat la atentat erau străini şi au intrat în Libia din direcţii diferite, unii dintre ei cu siguranţă prin Mali şi prin Algeria“, a declarat preşedintele Megarif pentru postul naţional de radio al SUA.

 „Situaţia este înspăimântătoare, ne sperie“, a declarat un înalt oficial al poliţiei din Benghazi pentru CNN. Stevens a fost în Libia doar pentru o perioadă scurtă de timp înainte ca oficialii americani de securitate să decidă că este sigură călătoria la Benghazi, în timpul comemorării a 11 ani de la atacurile din 11 septembrie, de la New York. Consulatul britanic din oraş a fost închis după ce a avut loc o ambuscadă asupra unui convoi ce îl transporta pe Dominic Asquith, ambasadorul Regatului Unit. ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au fost bombardate şi a avut loc un val de asasinate politice.

Rice a negat faptul că atacul de la Benghazi ar fi fost planificat şi nu rezultatul unui protest spontan. „Cea mai bună evaluarea a noastră este că totul a fost spontan, nu premeditat. Un număr mic de oameni au venit la consulat. Se pare că a fost deturnat de grupuri de extremişti care au venit cu arme grele... Apoi a evoluat la faţa locului“. Ambasadorul SUA a fost separat de echipa sa de protecţie în timpul atacului. El a fost găsit inconştient de către localnici, care l-au dus la spital, unde, potrivit medicilor, a murit de la fumul inhalat.

Americanii care au scăpat de la consulat au mers către locuri mai sigure sau s-au refugiat în adăposturi secrete. „Nu ştiu cum au reuşit să găsească locul potrivit pentru a efectua atacul. A fost plănuit, exactitatea cu care au lovit zidurile bombardate a fost prea bună pentru o revoluţie obişnuită“, a declarat Fathi al-Obeidi, căpitanul unei echipe de salvare din Libia.

Duminică, şeful Congresului Naţional al Libiei a declarat că aproximativ 50 de persoane au fost arestate în legătură cu atacul asupra consulatului american.