Regimul lui Al-Assad a ordonat folosirea armelor chimice împotriva rebelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul de la Damasc este acuzat că ar fi folosit arme chimice împotriva rebelilor sirieni FOTO Reuters

Regimul lui Bashar al-Assad a ordonat folosirea armelor chimice împotriva Armatei Libere Siriene, a declarat fostul general Zahir al Sakit într-un interviu acordat postului de televiziune Al Arabiya, notează Europa Press.

Generalul dezertor, care activa în cadrul divizei de arme chimice, a relatat că i-a fost ordonat să folosească acest tip de arme în timpul unei lupte între forţele armate şi rebelii sirieni din localitatea Hauran (sud-estul Siriei). Al Sakit susţine că nu a respectat ordinele primite de la superiorii lui şi a schimbat agenţii chimici cu substanţă dezinfectantă, pe care el a numit-o „apă Javel”. „Am părimit ordine să folosesc substanţele chimice în peşterile şi în tunelele folosite de Armata Liberă Siriană, dar am amestecat chimicalele cu apă”, a mărturisit Sakit.

Fostul general spune că, până la dezertarea lui, armata lui Assad nu a folosit arme chimice împotriva rebelilor sirieni. „Vă asigur că am dat ordin să fie îngropate toate armele chimice şi pot să vă arăt exact unde se află acele chimicale”, a mai spus Sakit.

Săptămâna trecută, SUA şi Marea Britanie au acuzat guvernul de la Damasc că a folosit arme chimice. Până în prezent, comunitatea internaţională, deşi divizată cu privire la conflictul sirian, este foarte reticentă cu privire la o intervenţie militară în Siria. Cu toate acestea, preşedintele Barack Obama a subliniat că, dacă se confirmă folosirea armelor chimice,  „regulile jocului“se vor schimba.